Svjetske burze u strahu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.09.2008. u 08:02

Dow Jones pao je 4,43%, na 10.917 bodova, S&P 500 spustio se 4,71%, na 1.192 boda, dok je Nasdaq kliznuo 3,6%, na 2.179 bodova. To su najniže razine indeksa u zadnjih nekoliko godina, ujedno i najveći dnevni pad od 11. rujna 2001. godine.

Vikend je, to je sada prilično jasno, bio prilična noćna mora financijskog sektora prve sile svijeta. Serije sastanaka posvećene rješavanju nagomilanih problema velikih investicijskih banaka prošle su tek djelomično dobro, pa je Bank of America postala vlasnikom Merrill Lyncha, dok je Lehman Brothers ostala na vjetrometini i morala otići u stečaj. AIG još uvijek nije uspio osigurati potrebnih 40 milijardi dolara, tako da je sudbina najvećeg svjetskog osiguravatelja obveznica još uvijek neizvjesna, što se najbolje vidi iz pada vrijednosti dionica od 60% u jednom danu.

Još su dvije banke na rubu sloma, Washington Mutual i Wachovia, čije su dionice jučer pale preko 25%, pa ukoliko se hitno ne pronađe svježeg kapitala i one bi u predstojećim danima mogle podijeliti sudbinu Lehman Brothersa. Morgan Stanley i Goldman Sachs se još uvijek nekako drže iznad površine, makar je odavno jasno da je njihovo poslovanje bilo vrlo slično poslovanju propalog Bear Stearnsa i Lehman Brothersa, tako da su dionice tih banaka kliznule preko 12%.

Ulagači su pokazali priličnu skepsu prema hrabroj odluci Bank of America da preuzme Merrill Lynch, tako da je vrijednost dionica BoA na kraju dana pala 21%, dok je Merrill Lynch porastao simboličnih 0,1%, na 17,06 dolara, iako je cijena u preuzimanju dogovorena na 29 dolara.Situacija na Wall Streetu nagnala je i predsjednika Busha na pokušaj umirivanja javnosti najavom hitnih mjera pomoći financijskom sektoru putem Feda .
Jedina dobra vijest dana bio je daljnji pad cijena nafte koja je završila debelo ispod 100 dolara, na 95,7 dolara za barel, što je snažno diglo cijene dionica avioprijevoznika i ostale industrije ovisne o nafti. Naravno, dionice naftnih giganata spustile su se u prosjeku preko 2%.

Deset najvećih banaka koje posluju u SAD osnovale su fond za hitne situacije vrijedan 70 milijardi dolara, a Fed je znatno snizio kriterije kreditiranja, tako da postoji mogućnost zaustavljanja krize financijskog sektora, obzirom da je kapital dostupniji nego ikad u zadnjih nekoliko godina. Hoće li to biti dovoljno da se vrati povjerenje ulagača koji se užurbano povlaće na rezervne pozicije u obveznicima, vidjet će se do kraja tjedna.

Europa je, na kraju priče, prošla bolje od SAD, vjerojatno zahvaljujući hitnoj intervenciji ECB-a i Bank of England. Već na samom početku trgovanja, kada je bilo jasno da će stečaj Lehman Brothersa napraviti snažan potres, ECB i BoE ubacile su pedesetak milijardi dolara na financijsko tržište kako bi se održala likvidnost i spriječio potpuni slom.

Rezultat brze intervencije je pad koji je ipak bitno manji od onog na Wall Streetu. U Londonu je FTSE 100 kliznuo za 3,9%, na 5.204 boda, frankfurtski DAX spustio se 2,74%, na 6.064 bodova, dok je pariški CAC 40 završio dan na 4.169 bodova, 3,78% manje nego na otvaranju.

 


NT

Izdvajamo