Tadić i Rožić: 'Đapić je trgovac i želi samo vlast'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 24.09.2007. u 11:26

ZAGREB - Tonči Tadić i Miroslav Rožić nakon punih 12 godina u samom vrhu stranke napustili su danas HSP i bez ikakve prethodne najave Tajništvu stranke faksirali svoje ostavke na članstvo. Njihove dodanašnje stranačke kolege, te šefa stranke Antu Đapića, šokirao je potez dvojice istaknutih članova, a posebno način na koji su to učinili.

- Prije 12 godina širom sam im otvorio vrata HSP-a, primio sam ih otvorena srca i oni su HSP-u vratili taj dug. Ne mogu dokučiti što se dogodilo, pa i sada su dobili prva mjesta na listama. Strahovito me pogodio način na koji su otišli - ispričao nam je vidno uznemiren Đapić.

- S Rožićem sam prije tri dana bio na utakmici Dinamo - Ajax i nije rekao niti riječi, a Tadić me zvao sinoć i razgovarao je sa mnom srdačnije nego ikad. Tek usput me pitao imam li pet minuta za kavu, a ja sam predložio da se nađemo ujutro. A onda me dočekala njihova ostavka - otkriva Đapić. Premda je već dulje javna tajna da se Rožić i Tadić ne slažu s
Prije 12 godina širom sam im otvorio vrata HSP-a. Ne mogu dokučiti što se dogodilo, pa i sada su dobili prva mjesta na listama. Strahovito me pogodio način na koji su otišli, kaže šef HSP-a

Đapić
Đapićem oko niza poteza, posebno kada je riječ o kadrovskoj politici, nitko danas nije uspio detektirati direktan povod za njihove ostavke. U šturom priopćenju koje su poslali potvrđuje se nezadovoljstvo za koje, kažu, imaju više razloga.

 - Ne želimo djelovati u stranci u kojoj su stranačka stajališta promjenjiva od tjedna do tjedna radi tzv. višeg stranačkog interesa, a zapravo radi političke trgovine i obećanja o dolasku na vlast poslije izbora. Ne želimo biti u stranci u kojoj je važnije tko će biti na kojoj dužnosti nego što će raditi. Ujedno nemamo nikakva jamstva da se to neće ponavljati i ubuduće nakon predstojećih izbora - navode Tadić i Rožić.   

Samo dva mjeseca prije izbora HSP tako ostaje bez dvojice popularnih zastupnika koji su trebali biti prvi na izbornim pravaškim listama u 1. (Zagreb) i 9. (Zadar) izbornoj jedinici, a na stranačkoj Konvenciji prije desetak dana Đapić ih je svrstao u HSP-ov pobjednički tim. Nekoliko dana nakon što su na pozornici u Lisinskom stajali uz Đapića, te s više od 2 tisuće delegata pjevali stranačku himnu za izbore "Zaštiti svoj san", Tadić i Rožić "promijenili su ploču".       

Iako novinari danas nisu uspjeli dobiti Rožića i Tadića kako bi objasnili konkretne razloge svog odlaska i planove za budućnost, znakovito je da su u pismu najavili kako "slobodu djelovanja u javnom interesu mogu ostvariti samo izvan HSP-a". Zbog toga su već krenule spekulacije koje rezervne položaje su osigurali Rožić i Tadić.

Tako se može čuti da će dvojac osnovati nezavisnu listu ili se pridružiti nekoj od već najavljenih poput one Slavena Letice ili Tatjane Holjevac, za što bi iz proračuna svaki od njih dobio po oko 340 tisuća kuna i za taj iznos oštetio HSP. Ogorčenije stranačke kolege procjenjuju kako iza njihovog odlaska stoji HDZ koji tako želi oslabiti HSP. Glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček to demantira, ali kaže kako Tadićev i Đapićev potez govori o velikoj krizi unutar HSP-a.


- javno optužio Đapića da se okružio poltronima

- protivio se angažiranju Mate Granića za savjetnika

- naljutilo ga protežiranje novih ljudi u zagrebačkoj organizaciji

- smijenjen je s mjesta šefa Kluba zastupnika 

- kad je postao najpopularniji zastupnik, Đapić ga je počeo marginalizirati

- u Povjerenstvo za sukob interesa, koji je Tadićev projekt, postavljen Trgovčević

- Đapić je smatrao da Tadić nije dovoljno oštar kao političar

- Đapić nije stao na njegovu stranu kod sukoba s Milijanom Sesarom 
R OŽIĆEVI RAZLOZI
T ADIĆEVI RAZLOZI

Tadića i Rožića u 9. i 1. jedinici zamijenit će najvjerojatnije Danijel Kotlar, kojeg je Đapić već najavio kao ministra obrane, te Mirela Bušjeta-Pelc ili Mate Granić u Zagrebu. 

Od odluke o napuštanju stranke njihove stranačke kolege više je razočarao način na koji su to učinili - pismom. Na isti način Tadić i Rožić su prije 12 godina napustili HSLS - u središnjicu su svoje ispisnice iz stranke poslali faksom. Navodno je Rožić svoje stvari iz saborskog Kluba odnio još prije dva tjedna. - Sretan im put - poručila im je kolegica iz saborskih klupa Ruža Tomašić koja je ljuta što Rožić i Tadić nisu osobno došli i rekli im svoju odluku. Ostali pravaši s kojima smo razgovarali drže kako iza svega stoje Rožićeve i Tadićeve taštine jer zbog promocije novih kadrova više nisu bili u centru pažnje.


S nedavne izborne konvencije HSP-a
Suzana Barilar;Nataša Božić

Izdvajamo