Tečajnici - oni određuju koeficijente

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 01.06.2008. u 08:05

ZAGREB - Darko Dananić svakodnevno gleda sve statistike nogometnih i drugih liga. Sportske momčadi zna u dušu. Moguće ishode na utakmicama sam bira, a šanse za određeni tip sam izračunava. Iako je po struci elektrotehničar, on se bavi poslom tečajnika, osobe koja priprema koeficijente za kladionicu na koju zatim svoj novac ulažu brojni građani.

Bez predodžbi
U svijet kladionica, ali s druge strane, ušao je prije sedam godina. Tada ga je jedan prijatelj natjerao na taj posao.

- Prijatelj mi je rekao da kladionica traži tečajnika. Ja uopće nisam znao što je to, nisam imao predodžbu čime ću se baviti, ali ipak sam se prijavio i dobio posao. Tada kladionice nisu bile toliko popularne kao danas, a poslovnice su se mogle nabrojiti na prste jedne ruke. No, nisam požalio što radim ovaj posao - počinje svoju priču Darko Dananić.

On je danas glavni tečajnik kladionice Fortuna. Ovisno o ponudi, dnevno za računalom složi od 100 do 500 ponuda sa svim koeficijentima. No, zanimljivo je kako se točno izračunavaju ti koeficijenti.

- Ne postoji neka formula po kojoj radimo. Teško je matematički izraziti favorite, zato je u ovom poslu najvažnije znati kako baratati statistikom za izradu tečajeva. Osobno koeficijente radim u tri koraka.

Prvi tečaj koji radim polazi upravo od te statistike. Nakon toga idem po iskustvu. Važno je koliko poznajem određenu momčad i njezino stanje, kao i neke informacije koje sam o njoj vidio ili pročitao.

Kada tečaj ispravim po tome, na kraju se okrećem tržišnom tečaju u drugim kladionicama, ali i broju uplata kladioničara na taj susret - objašnjava Dananić. Naime, hrvatske su kladionice pri izradi koeficijenata međusobno ovisne te ih stalno prilagođavaju jedne drugima.

- To je klasična tržišna utakmica. Moramo se jedni drugima prilagođavati ako itko od nas želi imati najpovoljniju ponudu - dodaje Darko Dananić.

Slučajni početak

No, takva praksa u zapadnim zemljama, gdje je klađenje dugogodišnja tradicija, nije uobičajena.

- Tržište vani nije međusobno ovisno kao kod nas. Kladionice vani ovise najviše o uplatama kladioničara, i to je njima najbitnije - ističe Dananić.

Svoj posao opisuje kao dinamičan i pun adrenalina.


Na nagovor prijatelja prije sedam godina prihvatio sam posao tečajnika, a sada slažem oko  500 dnevnih ponuda
Kako sam se i prije kladio, odlučio sam spojiti ugodno s korisnim te sam se javio na raspisani natječaj i nakon obuke postao tečajnik u Hrvatskoj lutriji Pomno pratimo kada se u nekoj momčadi ozlijedi bitni igrač te prema tome određujemo koficijent i moguću pobjedu tog tima. Naravno, u izračun ulaze forma tima, domaći teren i rezultati s prošlih utakmica
Darko Dananić, Kladionica Fortuna
Miro Dolenc, Hrvatska lutrija
Davor Grgić, Kladionica  Germania

- Na početku je to bio jako stresan posao jer smo baratali s mnogo informacija i visokim rizikom od velikih gubitaka. No, sada je mnogo lakše s obzirom na iskustvo koje imam - smatra Dananić koji se prije ovog zaposlenja uopće nije kladio.

No, njegov kolega iz druge kladionice, iz Hrvatske lutrije, kladiti se počeo i prije nego što je dobio priliku raditi u ovoj kladionici. Miru Dolenca (32) je prije pet godina upravo ljubav prema klađenju natjerala da se prijavi na natječaj Hrvatske lutrije.

- Naišao sam na raspisani natječaj i budući da sam se tada već kladio, imao sam otprilike predodžbu kakav je to posao. S obzirom na to da sport volim od malih nogu, završio sam Kineziološki fakultet i bavio se tenisom, odlučio sam spojiti ugodno s korisnim - napominje Dolenc.

Obuka u Češkoj
Na poslu mu nikad nije dosadno, no kada je počinjao, bilo je mnogo lakše raditi.

- Mi smo počinjali od nule. Ništa nismo znali i išli smo na obuku u Češku gdje smo se u potpunosti upoznali s ovim poslom. Ali, tada je ponuda koju smo morali izbacivati bila i 80 posto manja nego što je danas jer sada zbog konkurentnosti moramo nuditi sve sportove i lige - naglašava Dolenc.

Ovisni jedni o drugima
Koeficijente za strane događaje izračunava pomoću računalnog programa.

- Imamo program koji je svojevrstan radar svih najvažnijih stranih kladionica. Program tada izračunava prosjek ponude prema kojemu mi odredimo tečaj. Važno je da poznajemo stanje na našem tržištu i da te koeficijente ujednačimo s drugim kladionicama kako ne bi imali prevelika odstupanja od konkurenata - objašnjava Miro Dolenc koji za HNL i slične sportske događaje ipak drugačije postupa.

- Kolege i ja zasebno sami radimo koeficijente za takve utakmice. Slažemo ih prema statistici i iskustvu, a zatim od tih brojeva radimo međusobni prosjek koji lansiramo na tržište. Svi mi te susrete predviđamo s međusobnim odstupanjem od desetak posto, pa nema velike razlike - napominje Dolenc.

Ivan Filep iz kladionice Supersport i Davor Grgić iz Germania sport kladionice također slično određuju koeficijente. Obojica redovno prate ponude najboljih svjetskih kladionica te se u izradi ponuda ravnaju prema njima, a zatim i drugim kladionicama.

Iako se osobno ne poznaju, obojica se zapravo u ovom poslu znaju u dušu.

- Međusobno odstupanje naših kladionica u ponudama je unutar deset posto - objašnjava Grgić.

Široka ponuda
No, kada za neku utakmicu želi sam napraviti ponudu, Davor Grgić polazi od tzv. situacije egala.

- Kada su dvije momčadi podjednake, koeficijent na tu utakmicu je 2,6 za pobjedu domaćina i gosta te 2,9 na neriješeni rezultat. Otud, procjenom se počinje izračunavati konačni koeficijent. Gledaju se posljednje utakmice momčadi, posljednji međusobni susreti, forma, domaćinstvo i stanje momčadi te se prema tome neki koeficijent diže, a neki spušta - kaže Grgić.

Matematika je u tom poslu i dalje važna, ali ne kao prije kada su sve to upisivali ručno. Danas se sve izrađuje u elektronskom obliku pa tako Grgić, nakon što i izbaci ponudu, može regulirati koeficijent.

- Redovno gledamo uplate na neki meč, tim ili stanje momčadi. Ako se nekome ozlijedi glavni igrač, naravno da ćemo korigirati koeficijent za tu utakmicu. No, to i ne moramo raditi ako mislimo da nije potrebno - ističe Grgić.

Smiju se kladiti
Slaganje ponuda, prema riječima Ivana Filepa, više-manje je isti posao za sve sportove. No, najteže je složiti ponudu za utakmicu o kojoj imaju najmanje podataka.

- Ponuda je danas velika jer sadrži i petu ligu neke države. Na neke susrete ipak nema toliko stranih uplata jer se u drugim državama ljudi klade na manje susreta. Tada mi sami moramo slagati ponudu, a to nam je najteže - kaže Filep.

Tečajnici hrvatskih kladionica, unatoč svom poslu, smiju se baviti klađenjem, ali ne smiju to raditi u matičnoj kladionici. Većina njih uplaćuje listiće, ali tvrde da ipak nisu uspješniji od drugih igrača.

- Igrači u kladionicama stasali su tijekom svih ovih godina klađenja i znaju kako odigrati koji susret i naći što bolji koeficijent. Mi ipak nemamo više informacija nego što ih njima damo na ponudi - naglašava Dolenc.

Austrija 4,35, neriješeno 3,2, Hrvatska 1,91 - to su koeficijenti jedne kladionice na prvu utakmicu naše reprezentacije na Europskom prvenstvu.

 U jednoj drugoj kladionici na taj isti susret koeficijenti su malo drugačiji - pobjeda Austrije 4,30, neriješeni rezultat 3,40, a naša pobjeda 1,80.

Na te koeficijente, izraze vjerojatnosti ishoda nekog sportskog događaja, uskoro će se u Hrvatskoj uplaćivati brojni listići, ukupno vrijedni nekoliko stotina tisuća kuna.

Obzirom na posao koji se bave, tečajnici često se sudaraju i sa znatiželjnicima željnih brze zarade. Davora Grgića vrlo često, kada čuju čime se bavi, ispituju o nekim utakmicama.

- Mi zaista ne znamo ništa više od njih. No, mi smo isti ko oni, dostupne su nam iste informacije kao i njima. Ali, neki to ne kuže kada im objasniš pa se moraš drugačije postaviti. Osobno ja znam ponekada i podvaliti neki kriv tip onim dosadnima pa tek onda odustanu od stalnih ispitivanja - kaže Grgić.

Ivana Filepa prijatelji također često pitaju za savjet.

- Pokušavamo biti što izoliraniji, ne djelimo nikakve savjete. Tečajnik mora biti osoba od povjerenja i stoga moramo paziti kako se ponašamo vani - kaže Filep.
Prijatelji stalno žele neke savjete

Sanjin Španović

Izdvajamo