'Tek je počelo, borit ćemo se dok Republika Srpska ne bude nezavisna'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 17.02.2008. u 19:30

BANJA LUKA - Na Trgu Krajine u središtu Banje Luke grupa prosvjednika je zapalila albansku zastavu te tradicionalnu albansku bijelu kapu.

Samo stotinjak prosvjednika okupilo se danas popodne u središtu Banje Luke kako bi negodovalo zbog proglašenja nezavisnosti Kosova. Prosvjed je organizirala organizacija Srpski narodni pokret "Izbor je naš", a članovi te radikalne udruge danas su mašući zastavama i noseći transparente "Kosovo je pečat srpstva" te "Dajem Bosnu za Srpsku" zahtijevali odcjepljenje Republike Srpske od BiH.

- Nije gotovo, tek je počelo! Borit ćemo se dok Republika Srpska ne postane nezavisna država - poručio je predsjednik te organizacije Dane Čanković.

U znak potpore srpskim studentima u Kosovskoj Mitrovici za sutra su prosvjede najavili studenti banjalučkog sveučilišta. Uzavrelu atmosferu posebno je pojačala odluka bosanskohercegovačke televizije da direktno prenosi ceremoniju proglašenja nezavisnosti iz Prištine, zbog čega su reagirale sve političke stranke u Republici Srpskoj. I politički vrh Republike Srpske također je izrazio neslaganje s proglašenjem nezavisnosti Kosova.

Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović te parlamenta Igor Radojčić sazvali su izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj su najavili da će sutra Narodna skupština RS-a održati sjednicu na kojoj će osuditi proglašenje nezavisnosti Kosova.

Šef Vlade RS-a Milorad Dodik, međutim, znakovito je otputovao na višednevni službeni put, što znači da njegov vladajući SNSD ne namjerava, barem zasad, dodatno potencirati preljevanje napetosti oko proglašenja nezavisnosti Kosova iz Srbije na područje BiH.

Sve glavne nevladine organizacije okupljene u zajednici SPONA, od kojih je većina pod Dodikovim utjecajem, također su otkazale najavljivane prosvjede te najavljuju političku bitku za nezavisnost Republike Srpske. Predsjednik SPONA-e Branislav Dukić najavio je kako nevladine organizacije od parlamenta RS-a zahtijevaju da također proglasi nezavisnost RS-a od BiH.


Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ponovio je u nedjelju poznata stajališta o odnosu vlasti BiH prema neovisnosti Kosova istaknuvši kako sigurno neće biti priznanja neovisnosti u bliskoj budućnosti, no dodao je kako će BiH svoju politiku u vezi s tim pitanjem kad-tad morati uskladiti s onom Europske unije.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić ocijenio je kako će upravo stoga BiH vjerojatno među posljednjima priznati neovisnost Kosova. "Mi to nećemo moći učiniti sve dok to ne budu htjeli predstavnici srpskog naroda", konstatirao je Tihić.

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović, premijer  Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine tog entiteta  Igor Radojičić u zajedničkoj su izjavi odbacili neovisnost Kosova naglasivši da je to neprihvatljiv akt razbijanja teritorijalnog integriteta suverene i međunarodno priznate države Srbije.


Nataša Božić

Izdvajamo