Teroristi planirali napasti sinagogu i zrakoplove u New Yorku

FBI je uhitio četvoricu muškaraca koji su osumnjičeni da su planirali bombaški napad na židovski hram te raketne napade na vojne zrakoplove.



Uhićenje je uslijedilo nakon dugotrajne tajne operacije koja je započela u Newburghu, oko 11 km od New Yorka.



James Cromitie, David Williams, Onta Williams i Laguerre Payen iz Newburgha optuženi su za planiranje napada oružjem za masovno uništavanje.



Oni su namjeravali napuniti automobil plastičnim eksplozivom i aktivirati ga pred sinagogom u Bronxu. Također su planirali napade na vojne zrakoplove u bazi Nacionalne garde u Newburgu.



SVIJET
više iz rubrike
Američki državni tužitelj Lev L. Dassin objavio je da su eksplozivom C-4 htjeli uništiti sinagogu Riverdale utemeljenu 1947. godine i istoimeni židovski centar.



U nastojanju da se domognu oružja stupili su u kontakt s doušnikom koji je djelovao pod nadzorom policije. On im je dostavio neaktivne rakete i lažni eksploziv.



Istraga je trajala oko godinu dana.



U lipnju 2008. Cromitie se žalio doušniku da su njegovi roditelji živjeli u Afganistanu te da američke snage u toj zemlji i u susjednom Pakistanu ubijaju muslimane. Također je izrazio namjeru da 'nešto poduzme u Americi'. Doušnik je započeo susrete s osumnjičenicima u listopadu 2008. u jednoj kući u Newburghu opremljenoj skrivenim video i audio nadzorom. (njd)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:20