Tisuće žednih ovaca piju more i umiru u mukama

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 05.08.2007. u 16:09

KORNATI - Nezapamćena suša koja je iscrpila sve zalihe vode na površnini i u dubini tla Kornata tako da već tjednima nema čak ni jutarnje rose izazvala je nezapamćeni pomor kornatskih ovaca koje su se genetski prilagodile preživljavanju u surovim bezvodnim uvjetima koji vladaju na Kornatima.

Do sada je od žeđi uginulo gotovo 20-25 posto od oko 5000 ovaca, koliko ih obitava na otoku Kornatu i ostalim otocima kornatskog arhipelaga. Kornatima, koje turisti uspoređuju sa zemaljskim rajem, širi se smrad trupala gotovo 1000 uginulih ovaca. Mlade ovce i janjad u agoniji piju more i umiru u najstrašnijim mukama, a njihovi vlasnici, stanovnici Kornata, u očaju mole hrvatsku vladu da odobri protupožarnim helikopterima i air traktorima da vodom iz Vranskog ili Visovačkog jezera "bombardiraju" presahle lokve Tarac i Pišćak te tako spriječe potunu katastrofu i totalni pomor kornatskih ovaca. Suša je Kornate pretvorila u pakao.

Kornatari mole Vladu da protupožarni helikopteri vodom iz Vranskog jezera 'bombardiraju' presahle kornatske lokve i tako spase preostale ovce
Tisuće turista koji pohode taj najljepši europski arhipelag to ne osjećaju jer ne znaju kakva se teška drama i kakva borba za goli život vodi na otocima čijoj se ljepoti dive ploveći oko njih.

- Najstrašnije je bilo 28. srpnja - rekao je Tito Ježina, jedan od najstarijih stalnih stanovnika Kornata. - Usred noći poput sablasti prema našim su se nastambama kretala stada od po 400-500 žeđu potpuno iscrpljenih ovaca. To se nikada nije dogodilo. Kornatske su ovce vrlo plahe i nikada ne prilaze ljudskim nastambama. Ne pamtim ništa slično niti su mi o tome ikada pričali ni moj otac ni moj djed. Za nas koji živimo od tog blaga bio je to strašan prizor. Ovce su pred našim očima ugibale, a mi im nismo mogli pomoći - ispričao nam je.

Kornatari, koji nikada u svojoj stoljetnoj povijesti nisu ni od koga tražili nikakvu pomoć jer su naučili živjeti u teškim uvjetima i podnositi udare prirodnih nepogoda, sada su se našli u bezizlaznoj situaciji. - Pokušavamo spasiti naša stada noseći vodu na pojila - rekao je Drago Skračić, predsjednik Mjesnog odbora Kornata (svih kornatskih otoka), koji od prošle godine imaju status naselja.

- Ali od toga nema koristi. Toliko vode koliko je ovcama potrebno jednostavno ne možemo ponijeti. Vode više nema u bilju, nema rose, a zadnju kišu i ne pamtimo. Treba nam pomoć svake vrste. Kako pomoć nismo tražili, ne znamo ni imamo li pravo na neku odštetu kao slavonski poljoprivrednici ili naši dalmatinski ovčari kada im stada napadnu vukovi. Od općine Murter Kornati kojoj pripadamo tražit ćemo proglašenje elementarne nepogode. Zvali smo stručnjake da nas savjetuju, ali se nitko nije odazvao. Nitko nam nije priskočio u pomoć, čak ni riječju - dodao je.

Drama na Kornatima poprima biblijske razmjere jer umiru bića koja su naučila odoljeti svim nedaćama i preživjeti u nemogućim uvjetima. Kornatske ovce, osjećajući čak i najslabiji miris pitke vode, ugibaju uz odbačene plastične boce mineralne vode u kojima je možda ostala još poneka kap, ali do nje ne mogu doći.


Osim strašne suše koja desetkuje kornatska stada ovaca, Kornatari su suočeni s još dvije pošasti koje ih istodobno pogađaju. Naime, njihove ovce masovno ubijaju i gromovi. Dugo sušno razdoblje i jaki suhi vjetrovi vjerojatno su izazvali akumulaciju statičkog elektriciteta pa kornatske otoke često pogađaju munje i gromovi. Kornatarima je ta prirodna pojava od davnina poznata i nazivaju je "levera usuho". Gromovi su i prije znali ubiti poneku ovcu, no nikada se nije događalo da ih ubijaju masovno. Obitelji Ježina iz uvale Lučice samo jedan udar groma ubio je najmanje 35 ovaca koje su se, da bi preživjele žegu, sklonile u tanki hlad jednog oskudnog drveta. Vijesti o ovcama koje ubijaju gromovi stižu i iz drugih uvala u kojima žive kornatski stočari. Uz sve to, Kornate već više od dva tjedna svakodnevno drmaju potresi. Na nastambama (kućama i tradicionalnim kornatskim stanovima) nema većih šteta, no potresi su srušili suhozide koji razdvajaju imanja pa su se izmiješala stada ovaca, što je za njih životni problem. Prema službenim podacima, na Kornatima postoji oko 30 stada ovaca. Približno 3500 ovaca je popisano, prijavljeno i obilježeno.     (S. F.)
Životinje sve češće ubijaju gromovi te potresi


Stanko Ferić

Izdvajamo