Tjeralica za Zagorcem zbog 5 milijuna USD u draguljima

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.02.2007. u 16:40

ZAGREB - Zbog nestanka dragulja vrijednih oko 5 milijuna dolara zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo protiv generala Vladimira Zagorca podnijelo je zahtjev za pokretanje istrage, a kako nije dostupan, za njim je raspisana tjeralica. 

Policija je danas prije podne podnijela kaznenu prijavu protiv Zagorca u kojoj ga kao bivšeg pomoćnika ministra obrane ovlaštenog za raspolaganje sredstvima za kupnju oružja i opreme za obranu tereti da je zloupotrijebio položaj i otuđio znatnu količinu dragog kamenja.

General Vladimir Zagorec izjavio je noćas za Vjesnik kako ne zna da je protiv njega pokrenuta istraga. Novinar Vjesnika dobio ga je na njegov mobitel oko 18 sati. Na pitanje zna li da je pokrenut proces protiv njega zbog dijamanata, Zagorec je rekao: "Što? Nemam pojma! Nitko mi ništa nije rekao, ništa ne znam." Na pitanje hoće li se odazvati pozivu hrvatskog suda, Zagorec je odgovorio: "Naravno da hoću." Nakon toga je prekinuo razgovor.
Radi se o dijamantima koje je u ratnim godinama u Ministarstvo obrane donio trgovac oružjem kao zalog za akontaciju od pet milijuna dolara što mu je MORH isplatio za nabavu raketnog sustava S-300. Dijamanti su bili pohranjeni u sefu MORH-a, ali nikada nisu službeno zavedeni, a nestali su nakon što je Zagorac predao dužnost u MORH-u.

Slučaj dijamanata je otvoren početkom listopada prošle godine na suđenju Hrvoju Petraču za otmicu Zagorčeva maloljetnog sina. Iznoseći obranu, Petrač je izgovorio čitav niz detalja o njihovim poslovnim odnosima, o Zagorčevim računima, načinu na koji je dolazio do novca, te o dijamantima. Petrač je tada ustvrdio da je samo kroz njegove ruke prošlo Zagorčevih 50-ak milijuna eura.

Spomenuo je i šifrirani račun u Bawag banci u Grazu na kojem je bilo 53 milijuna dolara, te rekao da je nakon smrti dr. Franje Tuđmana, Joze Martinovića i Gojka Šuška Zagorac ostao jedini s pristupom računu.

U nizu optužbi na račun bivšeg prijatelja Petrač je govorio kako mu je Zagorac davao novac te da je za njega kupio poduzeće Lovac, kuću na Pantovčaku, kao i da mu je dao zlato, drago kamenje, rubine i smaragde koje je prodao za njega.

Nakon tih Petračevih istupa vrlo se suzdržano oglasio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić rekavši da će nadležno državno odvjetništvo Petračeve navode dostaviti policiji da ih istraži.

Priču o draguljima  dodatno je, međutim, učvrstila bivša Zagorčeva suradnica u MORH-u Snježana Šiprak.

Tijekom saslušanja na suđenju za otmicu Šiprak je rekla kako ne zna ništa o šifriranom računu u Bawag banci, ali da je dijamante vidjela svojim očima.

- Zagorac je za sebe zadržao pune dvije torbe dragog kamenja koje su ostavljene u MORH-u kao garancija pri nabavi raketnog sustava S-300 - izjavila je Šiprak. Zagorčeva bivša suradnica precizno je ispričala kako su dijamanti ušli u Ministarstvo. Prema njezinim riječima, negdje 1993. ili 1995. godine došao je trgovac oružjem Josef Rothaichner koji je trebao nabaviti raketni sustav.

- Isplatili smo mu akontaciju od pet milijuna dolara, o čemu je napisana potvrda, a on je kao zalog ostavio dragulje u dvije crne kožne torbe - rekla je Šiprak. Prema njezinu sjećanju, u torbama su bile prozirne kutijice s dragim kamenjem. Bile su zapečaćene i uz svaku je bila potvrda na kojoj je pisalo koliko karata imaju, koliko ih je te drugi podaci.

Na sudu je Šiprak izjavila da joj je rečeno da je drago kamenje daleko vrednije od isplaćene akontacije. Zagorca je optužila da nije želio da se napiše potvrda o zaprimanju dragulja, niti ih je želio predati Ministarstvu financija ili HNB-u jer je u sve bio upućen Miroslav Tuđman.

Prema njezinu svjedočenju, torbe su završile u Zagorčevu sefu. Nakon smrti ministra Šuška došao je Petrač i Zagorcu predao kopije potvrda o draguljima koji su ostali u sefu do 2000. godine kada je Zagorac predavao dužnost. Šiprak tvrdi da Zagorac nije dao da se dragulji uvedu u zapisnik o primopredaji, nego ih je odnio iz sefa zajedno sa svim dokumentima. Procedura zahtijeva da ga policija najprije potraži na adresi na kojoj ima prijavljeno prebivalište, a ako ga nema, raspisuje se domaća tjeralica, a tek ako ni ona ne daje rezultate, slijedi takozvana crvena tjeralica Interpola.


Priču o dijamantima na suđenju otvara Hrvoje Petrač početkom listopada prošle godine. 'Što je bilo sa zlatom, dragim kamenjem, rubinima i smaragdina u vrijednosti od 17 milijuna njemačkih maraka koje si mi dao da ih prodam', pitao je Petrač u sučeljavanju na sudu V. Zagorca

Petrač 'otvorio' slučaj draguljiPriču o draguljima dodatno je argumentirala Zagorčeva suradnica Snježana Šiprak. Na sudu je rekla da je dijamante donio trgovac oružjem kao zalog za akontaciju za raketni sustav. Optužila je Zagorca da ih nije želio nigdje dokumentirati te da ih je odnio zajedno sa svim dokumentima iz sefa kada je napuštao MORH

Optužbe bivše suradnice


Prva reakcija Bajića

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić na Petračeve optužbe uperene prema Zagorcu reagira prilično suzdržano. 'Policiji ćemo dostaviti zapisnik sa suđenja i naložiti da provjere sve navode", rekao je Bajić. Nije želio govoriti o dodatnim saslušanjima Petrača 'jer policija zna kako treba postupati'


Dovršava se kriminalistička obrada protiv Vladimira Zagorca. O takozvanom slučaju dragulji prikupljeno je više argumenata koji govore u prilog ranijim optužbama da je Zagorec iskoristio svoj položaj u MORH-u i okoristio se draguljima.

U dogovoru s Bajićem policija je pripremila kaznenu prijavu

Rezultati krim obrade


Zagorec dulje vrijeme nije u Zagrebu

Danas nije bilo moguće saznati je li policija tijekom kriminalističke obrade prikupila još kakve dokaze o dijamantima, ili se prijava uglavnom temelji na svjedočenju Hrvoja Petrača i Snježane Šiprak. Jedino što se moglo doznati jest da se prijava odnosi na drago kamenje, te da policija ima saznanja kako Zagorac određeno vrijeme ne boravi u Zagrebu.

Ivanka Toma

Izdvajamo