Toni Collette glumit će dr. Bosanac?

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 03.08.2007. u 21:21

ZAGREB - Priča o Vukovaru 1991. godine tema je ambicioznog filmskog projekta u kojem bi se u glavnoj ulozi trebala pojaviti poznata australska glumica Toni Collette. Njoj je, naime, ponuđena uloga doktorice Vesne Bosanac, tadašnje i sadašnje ravnateljice vukovarske Opće bolnice.

Projekt je pokrenuo Jaz Spelic, australski glumac i scenarist hrvatskog podrijetla, koji je, kaže, prošle godine boravio u Vukovaru gdje je s doktoricom Bosanac snimio pilot filma koji će se zvati "The Trinity of Vukovar", u prijevodu, "Vukovarsko trojstvo".

- Došao sam u Vukovar prvi put 2004. godine i sa svojim namjerama upoznao dr. Bosanac. Rekao sam joj da želim njezinu priču prenijeti na veliki ekran. Od tada smo stalno u kontaktu, a zadnji put sam je vidio u rujnu prošle godine kada smo snimali 20-minutnu probnu verziju filma s njom i dugim preživjelima iz Vukovara 1991. godine.

Taj 'pilot' prikazan je samo u Australiji i Americi - otkriva Spelic. U glavnoj ulozi Spelic vidi holivudsku Australku Toni Collette - našoj publici poznatu po ulogama u filmovima "Mala Miss Amerike", "Šesto čulo" i "Muriel se udaje" - kojoj su uputili poziv i čekaju njezin odgovor. Na scenariju, s još nekoliko scenarista, Spelic radi posljednje četiri i pol godine.

- Film će pratiti tri priče u Vukovaru tijekom 87 dana opsade - objašnjava Spelic, koji je posjetio i Jadran film jer bi htio da se dio snimi i tamo.

- Snimanje bi trebalo biti 2008. ili 2009. godine. Producenti još istražuju lokacije, a najviše se spominju Češka i Mađarska. Međutim, ja bih htio da se film snimi u Hrvatskoj i napravit ću sve da tako bude - zaključuje Spelic.

Kako se Vesni Bosanac čini ideja da je glumi Collette nismo doznali jer je na odmoru i do nje nismo došli.      


- Bit će to najoriginalnija filmska glazba. Naslovna pjesma je'Ne plači Majko, za svoje sinove' - otkrio je.

Glazbu radi KUD Trešnjevka

Iako je veći dio priče oko snimanja filma još tajna, Spelic je otkrio da će nekoliko uloga biti ponuđeno hrvatskim glumcima. Naveo je da je umjetnički direktor projekta doktor Charles Billich, podrijetlom iz Lovrana, a za glazbu je zadužen KUD Trešnjevka.

T. Perić

Izdvajamo