GDJE SE OSVJEŽITI

TOP 10 kupališta Sjeverne i Središnje Hrvatske

Kupalište Mrežnički Brig na Mrežnici u ljetnim je mjesecima prepuno kupača

1. Fogino, Karlovac

Rijetko koji grad može se pohvaliti da ima kupalište na rijeci u samom svom centru, a baš niti jedan grad ne može reći da ima službeno riječno kupalište registrirano pri Lučkoj kapetaniji, osim Karlovca. Oboje to Karlovac ima na Foginovu kupalištu na rijeci Korani. Ove godine kupalište je zasjalo kao nikada do sada. Osim što je podšišana trava, obnovljeni su tuševi, svlačionice i sanitarni čvorovi. Sanirana je desetmetarska skakaonica, a u rijeci, čije je dno ljetos i strojno očišćeno, postavljeni su aqua park i vaterpolo igralište. Analize vode koje redovito provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo ovoga ljeta pokazuju da je na Foginovu Korana izvrsne kakvoće.

2. Otok Ljubavi, Duga Resa

U uređenje kupališta Otok ljubavi u mjestu Belavići nedaleko od Duge Rese nije uloženo ni približno kuna koliko je potrošeno za uređenje najpopularnijeg karlovačkog gradskog kupališta. Ipak, karlovačko se kupalište s tim biserom po ljepoti ne može mjeriti. Na Otoku ljubavi za većinu stvari pobrinula se priroda. Mrežnica se ovdje opet na malom prostoru predstavlja sa svim svojim ljepotama - od sedri, brojnih slapića i malih riječnih otoka do širokog dijela rijeke, za one koji vole i zaplivati. Poseban šlag na torti ambijentu ovog kupališta je vrlo dobra i nevjerojatno jeftina ugostiteljska ponuda.

3. Kamp Mrežnički Brig, Duga Resa

Odlična lokacija, prirodne ljepote, kao i stari drveni most i izvrsna ugostiteljska ponuda dobitna su kombinacija tako da je Brig postao omiljen među Dugorešanima, Karlovčanima i posebno Zagrepčanima koji su kupujući vikendice uz obale Mrežnice odavno spoznali sve čari ove rijeke. Zbog svoje popularnosti mrežnička je Copacabana previše komercijalizirana, vikendom je teško pronaći mjesto da bi se stavio ručnik, a ponekad je i parkiranje nemoguća misija. Gužve su najveći minus ovom kupalištu, a sve ostalo je - za pet. Ugostiteljska ponuda je više nego dobra. U restoranu se po narudžbi može pojesti bilo što, dok su, zbog izrazitih gužvi, otvoreni i vanjski šankovi kako bi kupači lakše došli do osvježenja.

4. Zibel na Kupi, Sisak

Najuređenije je kupalište na rijekama u Hrvatskoj, pa tako i u županiji. Ima više sportskih igrališta, ugostiteljsku ponudu, uređene roštilje za piknik, a i Grad Sisak svake godine nastoji izdašnim investicijama poboljšati turističku ponudu.

5. Gradsko kupalište na Kupi, Petrinja

Iz godine u godinu sve je uređenije iako još nije dostiglo prijeratni sjaj. Ima uređeno nekoliko sportskih igrališta i ugostiteljsku ponudu.

6. Kupalište na Uni, Hrvatska Kostajnica

Cijelo područje ovoga gradića je kupalište na rijeci Uni koja osim kupača privlači i kajakaše, ribiče, kanuiste i druge avanturiste.

7. Aquacity, Varaždin

Sportsko-rekreacijski centar smješten na prostoju jezera Motičnjak, tzv. varaždinskom moru. Jedna od najljepših plaža kontinentalne Hrvatske.

8. Jezero Čabraji, Križevci

Umjetno jezero Čabraji nalazi se u blizini Križevaca i površine je oko 8 hektara. Službeni podaci kažu da temperatura vode u ljeti dostiže oko 25 stupnjeva, što je idealno za kupanje. Na samom jezeru uređeno je i seosko domaćinstvo Rakić, na kojem se prije ili poslije kupanja može uživati u domaćim proizvodima.

9. Jezero Šoderica, Koprivnica

Jezero se nalazi sjeverno od Koprivnice uz mađarsku granicu i rijeku Dravu, a od grada je udaljeno oko 15 kilometara. Površina jezera je više od 300 hektara, nastalo je iskapanjem šljunka, najveće je u Podravini. Ujedno je poznati kupališni centar s više od 400 vikend-objekata.

10. Rijeka Toplica, Daruvar

Iako su u Daruvaru popularniji bazeni, koji su osim u Daruvarskim toplicama otvoreni i u Aquaparku, velik se broj mještana još uvijek radije kupa u rijeci Toplici. Kupalište je omiljeno izletište onima koji vole boravak u mirnoj prirodi, a kupanje nerijetko kombiniraju s roštiljanjem i piknikom. Dodatnih sadržaja nema puno, ali zaljubljenicima u rijeku Toplicu to ne smeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:20