ŠTO VIDJETI

TOP 10 prirodnih atrakcija Kvarnera - Dom dobrih dupina i bjeloglavih supova

1. OTOK CRES

Info: www.tzg-cres.hr • TZ Cresa, Cons 10, 051 571 535

Postoji legenda koja kaže da je Medeja sasjekla udove svoga brata Apsirta i bacila ih u more, pa su od njih nastali otoci cresko-lošinjskog arhipelaga koji su po njegovu imenu još u antičko doba prozvani Apsirtides. Otok Cres bio je naseljen već u mlađe kameno doba. Kontinuitet života na otoku ostavio je bogato povijesno i kulturno naslijeđe: od niza liburnijskih gradina, ostataka antičkih gradova, ranokatoličkih crkvica razasutih po otoku, samostana i ostataka gradskih baština venecijanskog razdoblja do spomenika današnjice.

Eko-centar Caput Insulae

U Belom je sjedište ekocentra Caput Insulae čiji je osnovni zadatak skrb o opstanku ugroženog bjeloglavog supa. Spašavaju desetke mladih supova koji zbog nesretnih okolnosti padnu u more. Kolonijama supova na ovom otoku specifična je po tome što se gnijezdi na liticama nad morem. Prošećite poučnom ekostazom Tramuntana I, dugom 12 kilometara koja obilježava najvrednije lokalitete.

Lubenice

Lubenice su kameniti srednjovjekovni gradić neprekinute, 4000 godina duge povijesti. Utvrda koja se uzdiže na vrhu litice visoke 378 metara dragulj je hrvatske ruralne arhitekture. Ovo maleno mjesto poznato je i po Ljetnim glazbenim večerima te je ugostilo zvučna imena klasične glazbe. Do njega se dolazi uskom cesticom s otočne magistrale.

Vransko jezero

To je slatko jezero usred slanog mora, jezero u moru - a izvan njega. Duboko je 74 metra. Još nije poznato kako je moguće da se slana morska i slatka jzerska voda ne pomiješaju. Dominantna karakteristika Parka je ornitološki rezervat.

Valun

Na južnom dijelu Valunskog zaljeva između dviju prekrasnih šljunkovitih plaža smjestio se Valun. Nastao je kao luka starog naselja Bucev, čiji su ostaci nađeni kod crkve Sv. Marka. Njegovi stanovnici su se orijentirali prema moru i podigli novo naselje. Valun je danas izrazito slikovito primorsko naselje smješteno oko male lučice, orijentiran na kamping i obiteljski turizam. Uz crkvu Sv. Marka i Valunsku ploču iz 11. st. zanimljivo je vidjeti Glagoljski lapidarij smješten na terasi današnjeg restorana.

Beli

Smješten na litici s koje se pruža predivan pogled na zaljev poznat je po trešnjama i darovitim umjetnicima, slikarima. U prapovijesti je na ovim prostorima postojala gradina, pa rimsko naselje, da bi se u srednjem vijeku ovdje utvrdio gradić. Za razliku od Lubenica, Beli nije opasan zidinama. Posjetite župnu crkvu te razgledajte ostatke 5 srednjovjekovnih crkvica i gotičku crkvu Sv. Antuna.

2. Kvarnerski dupini, otok Lošinj

Info: www.plavi-svijet.org

• Ulaz u Plavi svijet: 15 kuna odrasli, 10 kn djeca

Poznato je da dupina ima tamo gdje je more čisto, a takvo je oko Cresa i Lošinja, koje nastanjuje oko 120 rezidentnih dupina. Dupini tog akvatorija su jedna od najbolje proučenih populacija dobrih dupina u Mediteranu. Projekt “Jadranski projekt dupin” osnovan je 1987. i od tada radi na njihovu proučavanju i zaštiti. Dan dupina se kao manifestacija održava od 1993. u Velom Lošinju svake prve subote u kolovozu.

Preporuka: Sudjelujte u akciji Plavog svijeta “Usvojite dupina” i tako podržite njihovu zaštitu.

3. Lošinjski akvatorij, otok Lošinj

Info: tz-malilosinj.hr

• Ulaz: slobodan

Zaronite u morske dubine i uz pomoć stručnog vodiča pogledajte gdje je 1999. pronađen Apoksiomen - antički brončani kip atleta, visok 192 cm, jedina za sada pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana. Ne propustite pogledati i gdje još danas leže potopljeni antički brodovi. Ima ih na nekoliko lokacija, pored otoka Susak, otoka Unije, ali i pored Ilovika ili, kako ga otočani zovu, “otok cvijeća”. Sva su tri otočića osim po bogatstvu koje kriju morske dubine, atraktivna i po prirodnim ljepotama.

Preporuka: Kad dođete na Lošinj, posjetite brodicom i Srakane, Orjule i Palaciol.

4. Košljun, otok Krk, Punat

Info: 051 854 017

• Ulaz u muzej: 20 kuna odrasli, 10 kuna djeca

Ovaj je otočić obavezna izletnička destinacija posjetitelja otoka Krka. Povijest Košljuna, prema arheološkim nalazima, seže u predkršćnsko doba. Povijesno značenje Košljuna postaje uočljivije osnivanjem benediktinske opatije tijekom 11. stoljeća. Za razgled otočića potrebno je oko dva sata lagane šetnje, no bogatstvo prirodnih ljepota, spokoj koji vlada otočićem, a i bogata zbirka tamošnjeg muzeja - razlog su više da budete njegov gost. Do Košljuna možete doći brodom iz Punta.

Preporuka: Posjetite muzej sa vrijednom zbirkom predmeta krčkih ribara i seljaka, narodnih nošnji otoka, ali i djeci zanimljivu zoološku zbirku i knjižnicu.

5. Spilja Biserujka, otok Krk

Info: www.siloturist.com

• Ulaznice: 10 kuna djeca, 15 kuna odrasli

Postojanje ove spilje, smještene kod Rudina poviše Slivanjske uvale, poznato je već više od sto godina kada je njezina unutrašnjost skrivala i budila zanimanje za nepoznate tajne i ljepotu svojih kalcitnih ukrasa. Od priča da je u njoj skriveno blago jednog krijumčara, pa do prvih ulazaka zainteresiranih posjetitelja, postepeno su uređivani prolazi i ljudi su se sve slobodnije kretali. Osvjetljivanjem spilje znatno je poraslo zanimanje za bogatstvo podzemne galerije brojnih stalaktita, stalagmita i kalcitnih stupova. U spilji su nađeni i ostaci spiljskog medvjeda starog oko 16 tisuća godina. Svojom dužinom od oko 110 metara i veličinom podzemnog prostora spiljska unutrašnjost zaista oduševljava svojom ljepotom. Temperatura u njoj je od 10 do 13 Celzijevih stupnjeva. Uređenim i sigurnim stazama prolaz kroz spilju dostupan je svima.

Preporuka: Ako se na ovaj izlet ne želite uputiti sami, možete i organizirano u sklopu obilaska Krka.

6. Šuma Dundo, otok Rab

Info: www.tzg-rab.hr

• Ulaz: slobodan

Najveći šumski kompleks nalazi se na prostoru poluotoka Kalifronta, a njegov poseban dio je i šuma Dundo ili Dundovo, koja je 1949. proglašena posebnim rezervatom šumske vegetacije. Jedna je od rijetko očuvanih šuma na Mediteranu i najznačajnija na otoku Rabu. To je prava mediteranska šuma hrasta crnike. Kroz povijest, a osobito u Drugom svjetskom ratu, stradala su mnoga stabla pa je danas ova šuma panjača. Poluotok Kalifront ispresijecan je pješačkim stazama. Ishodište je na cesti za Suhu puntu. Staze vode šumom do mnogih uvala. Tu su i dvije šumarske kuće, u šumi Dundo i pred uvalom Sv. Mare.

Preporuka: S Kalifronta se zaputite do samostana Sv. Eufemije i groblja u Kamporu, što traje manje od dva sata lagane šetnje.

7. Šetnica Carmen Sylve, Opatija

Info: www.opatija-tourism.hr

Legenda kaže da se krajem 19. st. rumunjski kralj Karlo, gost vile Amalia, izgubio tijekom jahanja u šumi negdje pod Veprincem. Drugo je jutro, bijesan, otišao kotarskom glavaru po objašnjenje zašto putovi nisu uređeni i označeni. Kad je čuo da za to nema novca, Karlo je dao novac te je do 1901. uređeno šetalište.

Preporuka: Prošetajte cijelom dužinom staze i divite se bogatoj flori i fauni koji je okružuju. Nemojte se iznenaditi ako put pretrči puh, jež ili s obližnjeg drva pred vas padne kesten.

8. Kuntrep, otok Krk

Info: www.kvarner.hr

• Ulaz: slobodan

Posebni ornitološki rezervat, proglašen 1969., prostire se na tisuću hektara na području Općine Baška. Tu je stanište bjeloglavog supa, a može se vidjeti i orla zmijara, sivog sokola, morskog vranca, sovu ušaru, ćukavicu i mnoge druge. Polazište za ovaj obilazak je crkvica Sveti Ivan iznad Baške. Do nje se dolazi zaobilaznom cestom. Na skretanju prije ulaza u Bašku treba skrenuti lijevo. Nakon otprilike jednog kilometra skrenite lijevo za groblje i pratite uzbrdo usku cestu. S parkirališta se ide uz crkvicu po dobro uređenom putu i koriste se markacije. U početku staza ide borovom šumom i serpentinama, a nakon sat vremena hoda stiže se do vidikovca koji mještani zovu plato Mjeseca. Staza se nastavlja kamenjarom ispod vrha Hlam i kraj lokve Kali, gdje se odvaja za stare i nove mrgare i lokvu Diviaka. Do lokve se stiže markiranim putom. Šetnja od vidikovca do lokve traje sat vremena.

Preporuka: Uživajte u netaknutoj prirodnoj ljepoti rezervata, a za povratak koristite isti put.

9. Šetnica ‘Pet Dupina’, Mali Lošinj

Info: tz-malilosinj.hr

Čitav prostor Kvarnera obiluje šetnicama, a posebno su atraktivne one na otoku Lošinju. Najpoznatija je nova mreža šetnih staza pod nazivom “Put Dupina”, kojom je zaokružen južni dio otoka Lošinja. Ako se krene iz Malog Lošinja prema južnoj strani obalom, vraća se na isto mjesto drugom stranom otoka.

10. Jama Vrtare Male, Dramalj

Info: tzm-dramalj.hr

*U jamu ne smije ući puno ljudi

Jama Vrtare male duboka je oko 30 metara. Crikvenički se speleolog i dokumentarni fotograf Dragan Pelić 1996. spustio u jamu i na dnu u vodi zamijetio vrlo rijetku vrstu podzemnog dekapodnog račića, kozice, potpuno bijelog i bez očiju te je to tada bio jedini takav nalaz u županiji. Iste godine se u jamu spustio Branko Jalžić, pa su zajednički utvrdili postojanje zanimljivih fosilnih ostataka. Na temelju tih nalaza Jama Vrtare male definirana je kao spomenik prirode i preliminarno je zaštićena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:25