GDJE JESTI

TOP 10 restorana: Za one koji vole - ljuto, ljuće, najfinije

U hotelu Dunav usavšili su fiš, zbog kojeg se svakako isplati krenuti put Iloka

1. Restoran Josić

Vlasnik: Damir Josić

Zmajevac, Planina 194

T: 098 252 657

Apsolutni slavonsko-baranjski broj 1 gastronomske ponude je Josićev restoran u Zmajevcu. U svega godinu i pol ondje je stvoren istinski brend regije. Prekopavala se cesta, do restorana stizalo zaobilazno, ulazilo straga... Zahvaljujući nevjerojatnoj upornosti omasovljenja posjeta kroz tematske menije, relativno pristojne cijene, a napose kvalitetan i obilan obrok, Josić je i u infrastrukturno najcrnjim danima uspijevao graditi imidž ekskluzivnog odredišta. Danas? Više nema nikakve prepreke i zamjerke restoranu u sklopu vinskog podruma, objektu ukopanom u planinu. Estetski: vrhunski. Lokacijski: taman na dohvat ruke. Cjenovno: ah, Bože moj. Iako se mnogi onamo vraćaju zbog ribljeg paprikaša, inih ribljih specijaliteta slatkovodnog podneblja, prava je sugestija punjena pljeskavica s pekarskim krumpirom, odnosno kakav mađarski gulaš. Gazdino vino? Iz kušaonice i podruma, prva i druga vrata lijevo, “klepeće crna roda”... U pola cijene. Živjeli!

2. Baranjska kuća

Vlasnik: Vladimir Škrobo Bajo

baranjska-kuca.com

Karanac, Kolodvorska 99

T: 031 720 180

Koliko to nas ima? Mislim, s koje god strane brojao ... opet 2 - nad platom miješanog mesa se čudio rod rođeni, već propitujući u kojoj će mjeri okopniti njegova gospojština ako se poslovično prepusti očima.

Obilne porcije, prihvatljive cijene, za poneka jela, nek’ ne čita gazda, čak i “smiješne”, figuriraju za 2. točku razloga zbog kojih valja skočiti do Karanca.

Baranjska kuća je prije svega doživljaj. Što zbog činjenice da je gazda, uz razradu menija, u dvorište donio mali etnološki muzej, toliko i stoga što vam na bakinoj klupici, uz zdenac, sviraju Cigani. Napokon, nitko do Baranjske kuće nije se odvažio u regiji spraviti puževe, makar ih ima taman koliko i ribe. S obzirom na to da će uvijek biti onih koji ne favoriziraju žilavost puževa mesa, blagonaklono se prepustite čaroliji krušne peći i šarana u rašljama. S domaćim kruhom, salatom iz vrta pokraj vas.

3. Kovač Čarda

Vlasnik: Arpad Šipec

Suza, Maršala Tita 215

T: 031 733 101

Do kosti ogoljene riblje glave na zidu, pecaroški trofeji, ne figuriraju za vrhunsko estetsko rješenje. Međutim, doći po fiš, po sjajan riblji paprikaš, u kakvom drugom okruženju bila bi vjerojatno hereza, izostanak sklada tanjura i okoliša. Uz silan trud obilaska inih restorana, kada se pojača ovisnička kriza i apstinencija od fiša, Kovač čarda je bezuvjetno top destinacija. Gazda je višegodišnji šampion u kuhanju fiša, njegov sin sve bliže dostizanju učitelja... Vrhunski dobro izabran omjer začina i ribe, a uz nevjerojatno dobru tjesteninu predstavlja najbolji fiš Slavonije i Baranje. Čardu je na glavnoj cesti nemoguće promašiti, a cjenovno fiš ne predstavlja gotovo nikakav izdatak.

4. Bistro Zelena žaba

Vlasnik: Stipe Vila

Kopačevo, Bilje Ribarska 3

T: 031 752 212

Jedna ribička teorija tvrdi da slatkovodna riba nije raskošnog okusa u mjesecima koji u svom internacionalnom nazivlju nemaju slovo - r. Od 5. do 8. mjeseca to bi diskvalificiralo soma, šarana... a zbog mrijesta. U redu. Primljeno na znanje. Dok ne prođete kroz Kopačevo, pokraj Zelene žabe i mirisa perkelta od soma. S paprikom pripremljeno meso soma, a uz domaću tjesteninu, prepržena slanina i dodani sir... Samo u posljednjoj rečenici nabrojati ćete 6 komada slova - r. Svezane partikle oko vrata, a s ciljem da se perilici olakša, nestaje pristojnost gosta. Istina, normativ će ponešto umanjiti oduševljenje, ali putnici namjernici ionako naručuju za osobu više. Cjenovno: O.K.

5. Restoran hotela Dunav

Vlasnik: Toka-Pan promet d.o.o.

Ilok, Julija Benašića 62

T: 032 596 500

Silne su priče ispričane o fišu bez kosti. Tržište je danas navuklo fileta soma po svim škrinjama supermarketa, a nauku pripreme svelo na prašak u vrećici. Međutim, na obali Dunava tomu nije tako. Temeljac se kuha od sve ribe, poslužuje potrbušina soma. U to ime valja krenuti put Iloka. Vjetrić, rijeka, šum, inozemstvo na drugoj obali, fiš... Napokon, govorimo tek o “juhici”. I prije nego počne proces probave, konobar će pitati što želite poslije. Platu Benašić dakako. Hrpu pržene ribe izvanrednih priloga. Da li ste za još nešto, možda desert, uslijedit će pitanje. Da, ako imate nosača do auta...

6. Restoran Galija

Vlasnik: K. Kuna i D. Borota

Osijek, Gornjodravska obala bb

T: 031 283 500

Ovo je nešto drugo, mali otklon od Slavonije i Baranje, od riječnih specijaliteta, a baš u koritu Drave, preuređenom brodu. Osim što je Galija postala špica za subotnje i nedjeljne ručkove u centru Osijeka, steakovi, bifteci, tortille... sve su bolji. Osim nekog vrlo subjektivnog trenutka, nemoguće je pronaći osobitu zamjerku restoranu. Onamo znate po što idete, internacionalnu kuhinju, nipošto slavonske delicije. I to je u redu.

7. Restoran hotela Savus

Vlasnik: Đuro Đaković STAN d.o.o.

Slavonski Brod, A. Starčevića 2a

T: 035 405 888

Ponuda Slavonskog Broda jača. Sve je teže odabrati restoran u sve boljoj ponudi. Između čobanca u Jelenu, izvjesne konstante kakvu drži Brođanka, iskočio je iznad svih restoran hotela Savus. Trenutno figurira za daleko najekskluziviniju lokaciju na Savi. Uz sve certifikate pripreme hrane, valja dodati da i predsjednik Republike Ivo Josipović ondje jede. Tko smo mi da sadržaj tanjura tražimo drugdje. Čega god se uhvatili, sve je dobro.

8. Restoran Kompa

Vlasnik: Josip Mihaljević

Osijek, Splavarska 1

T: 031 375 755

Duge i sparne ljetne večeri Kompu polako podižu na ljestvici. Bespredmetno je raspravljati o kvaliteti hrane. Postojana je, odlična je. Cijene prihvatljive. Međutim, šarm terase, osoblja... činjenica da na ručak staju bijesni terenci, mećave, da pola gradskih direktora bježi iz centra grada, a istovremeno bos i blatan namjernik pristane čamcem na pivo... to je neponovljivo! Jedino... uvažavajući činjenicu mrtve sezone ljeti u Slavoniji, da je još nekako gazdi objasniti da kolektivni odmor od 10-ak dana - baš i nije fora. Srećom, otvaraju već 16. kolovoza.

9. Restoran prenoćišta Schön Blick

Vlasnik: Josip Miličević

Vetovo, Zagrebačka 18

T: 034 267 108

Otako nema nogometa, usnula je gastronomija Zlatne doline. Čak i žestoki brainstorming nekolicine Požežana nije uspijevao iznjedriti još koju lokaciju do restorana Schön Blick. Ali, zacijelo nije ni trebao. Vetovski restoran je u posljednjih 10-ak godina čak 5 puta svrstan među 100 najboljih u Hrvatskoj, a što je prilično razoružavajuća stavka u potrazi za zamjerkama. Janjetina, prasetina, jela po narudžbi, ribnjaci, čamci, pijani šaran ... I, što god jeli, neka Enjingi bude “salata”.

10. Restoran Zdjelarević

Vlasnik: Davor Zdjelarević

Brodski Stupnik, Vinogradska 102

T: 035 427 775

Lokacijski nije na dohvat ruke. No, onamo se jednostavno ide s ciljem. Zdjelarevićev restoran podno je vinograda, u brdu, pogleda na uspon s vinovom lozom, malog potoka ispred restorana... Hrana je ukusna, jela obilna, ne škrtari se na prilozima i dodacima koje brojni vole skrivati na plati pod dekoracijama. Ondje su neke stvari naprosto vrhunske. Pa ipak, za bolji plasman jedna će stvar biti trn u oku - što je na meniju, mora biti i u kuhinji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 21:27