ŠTO PITI

TOP 11 vinara - Raj za ljubitelje dobrog crnog vina

U staroj dubrovačkoj tvrđavi Revelin održava se i Festival plavca malog, kojim se uspješno promovira i stvara brend ove sorte grožđa od koje se dobiva vrhunsko vino

1. Grgić Vina, Pelješac

Trstenik 78, Trstenik

T: 020 748 090, M: 098 246 678

Zahvaljujući vlasniku, svjetskom vinskom superstaru Miljenku Grgiću i njegovu ulaganju u ovu vinariju, cijelo se vinarstvo Pelješca trgnulo iz poslijeratne letargije i počelo kvalitetom stizati tada dominantni Hvar. Danas je Pelješac pretekao Hvar u količini dobrih vinara, a većina je tih dobrih učila od svog slavnog susjeda. Proizvode pošip i plavac mali te imaju vinariju otvorenu za posjetitelje. Moguća je i direktna kupnja.

2. Mokalo, Pelješac

Niko Bura i Marija Mrgudić

Zrinsko-Frankopanska 19, Orebić

T: 020 714 020

Brat i sestra Niko i Mare proizvode neke od najljepših plavaca Dalmacije. Dolaze pod etiketama Bura Dingač i Mare Postup, a oba vina autorski potpisuje Niko. Količine oba vina vrlo su ograničene i posjet nije moguć bez najave. Dingač Bura je proglašen najboljim plavcem Hrvatske dvije godine zaredom i vjerojatno je najtraženije vino na tržištu. Bez obzira na to što su im vina top-kvalitete, cijena im je više nego korektna.

3. Korta Katarina, Pelješac

Bana J. Jelačića 3, Orebić

T: 020 713 817

Najljepša i najopremljenija vinarija na Pelješcu koja nam od samog osnivanja donosi pošip broj 1 na tržište, te plavac mali koji spada u sam vrh kvalitete dalmatinskih plavaca. Vina dolaze na tržište pod etiketama Korta Katarina. Vinarija je plod investicije američkih zaljubljenika u naše prirodne ljepote i vina. Rezultat je u skladu s emotivnom prirodom investicije. Socijalističko odmaralište pretvoreno je u jednu od najljepših vinarija i u budućnost malih hotela Hrvatske. Posjetiti uz prethodnu najavu.

4. Skaramuča, Pelješac

Dingač export d.o.o.

Pijavičino 7, Potomje

T: 020 742 211, M: 098 243 153

Zasluge vlasnika vinarije Ive Skaramuče za Pelješac jednake su onima Plenkovića za Hvar. On je pionir modernog obiteljskog vinarstva na Pelješcu i posjeduje najveći vinograd na najboljem pelješkom položaju, glasovitom Dingaču.

Njihov vinograd obavezno posjetiti ako se nađete u blizini jer se s njega na južnu stranu Pelješca i more pruža pogled od kojeg zastaje dah. Najvažnija i najkvalitetnija etiketa koju se isplati potražiti je Skaramuča Dingač reserva. Naravno, radi se o sorti plavac mali.

5. Miličić, Pelješac

Vina Miličić d.o.o., Potomje

T: 020 742 031, M: 098 344 084

Vlasnik Pavo Miličić bivši je pomorski kapetan koji je odlučio težak pomorski kruh zamijeniti još težim vinogradarskim. Uspjelo mu je. Njegov je izvrsni Dingač najpouzdanija konstanta u pelješkim, pa i dalmatinskim plavcima uopće. Na tržište dolazi pod etiketom Dingač Miličić. U Dubrovniku na Stradunu ima vinoteku vrijednu posjeta s cjelokupnim vlastitim asortimanom, ali i proizvodima drugih proizvođača.

6. Madirazza, Pelješac

Vina Madirazza, Potomje

T: 020 742 007, M: 098 212 163

Još jedna vinarija s Dingačem u ponudi. Smje- štena je u pitoresknom mjestu Potomje s dru- ge strane brda na kojem je položaj Dingač i s kojim je spojena tunelom. Najvažnije i najbolje vino dolazi na tržište pod etiketom Madirraza Dingač barrique i Madirazza Dingač. Vinarija je otvorena za posjete i direktnu kupnju.

7. MILOŠ, Pelješac

Vinifera, Ponikve 15, Ston

T: 020 753 098, M: 098 1965 254

Jedinstvena vinarija i vinogradi koje svaki strastveni vinoljubac mora prije ili kasnije posjetiti. Osebujan i umjetnički karakter vlasnika očituje se i u njegovim vinima koja su jednostavno drukčija od konvencionalnog. Perjanica je plavac Stagnum. Pri posjetu pokušajte kupiti starije berbe, ne mlađe od šest godina, jer Miloševa vina pokazuju najbolje performanse nakon duljeg odležavanja.

8. Krajančić, Korčula

Zavalatica 313, Čara

T: 020 813 695, M: 098 427 873

Vlasnik Luka Krajančić prvi je ukazao da pošip može osim jakih vina dati i jedno vino osvježavajućeg karaktera i atraktivnih aroma. Zbog toga, i zbog odlične kvalitete, postao je vrlo popularan. Svježiji pošip dolazi pod etiketom Pošip Intrada, a nešto kompleksnija i zrelija varijanta dolazi pod etiketom Pošip Sur Lie. Svakako posjetiti vinograde i podrum.

9. Toreta, Korčula

Smokvica 165, Smokvica

T: 020 832 100, M: 098 178 2654

Još jedan izvrstan proizvođač pošipa. Ovaj put iz smokvičkog polja.

Ima vrlo lijepu i ukusno uređenu vinariju otvorenu posjetiteljima, s mogućnošću direktne kupnje. Otac i sin Paval i Frane Baničević, koji vode ovu ambicioznu vinariju, spremo će vas ugostiti i ispričati priču o starim alatima koje su izložili u svom podrumu i povijesti smokvičkog vinogradarstva. Vrlo vrijedno iskustvo.

10. Frano Milina - Bire, Korčula

Lumbarda, Korčula

T: 020 712 007, M: 098 344 712

Bire je ponajbolji proizvođač grka na Korčuli i time ujedno u cijeloj Hrvatskoj. Osim izvrsnog vina autohtone sorte, vinarija ima i druge sadržaje.

U sklopu vinarije je i restoran u kojem se uz njegova vina mogu pojesti otočna jela. Osim svog slavnog grka, Bire proizvodi i plavac mali jednako visoke kvalitete.

11. PZ POSTUP, Donja Banda

Donja Banda bb, Donja Banda

T: 020 742 027

Donja Banda je jedna od rijetkih zadruga koja je uspjela spojiti pojam kvalitete sa velikim količinama. Njihov glavni proizvod Postup Donja Banda jedan je od najprodavanijih hrvatskih plavaca u kategoriji vina premium kvalitete. Sadržaje za posjet turista nemaju, ali je njihovo vino dostupno u većini trgovina i restorana diljem Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:05