ŠTO VIDJETI

Top 15 prirodnih atrakcija u Istri

Istra je savršen spoj morskih i kontinentalnih prirodnih ljepota čiji je obilazak omiljena aktivnost turista

LIMSKI KANAL - ROMUALDOVA ŠPILJA

Dvadesetak minuta vožnje automobilom, sjeverno od Rovinja, nalazi se potopljena kanjonska dolina u kršu - Limski kanal, poznat i kao Limski zaljev. Limski kanal je dio 35 km dugačke Limske udoline koja seže gotovo do Pazina u središtu Istre. Sam kanal je dug 12 km, a s obje njegove strane uzdižu se strm brda, ponegdje visoka i do 200 metara (Sv. Martin 230 m). Na visini od 120 metara iznad mora nalazi se Romualdova pećina u kojoj je, prema predaji, na početku 11. stoljeća životom pustinjaka, u molitvi i meditaciji, živio sveti Romuald. Ova 105 metara duga špilja krije nekoliko impresivnih dvorana u kojima su sačuvani dokazi o neprestanom postojanju života još iz paleolitika (najstariji ostaci pračovjeka u Istri).

Preporuka: organizirani obilazak, voznja biciklom, pješačenje

Info: www.istria-kanfanar.com

• Ulaz: 10 - 30 kuna

PALUD

Istarski ornitološki dragulj smješten je samo osam kilometara južno od Rovinja i stotinjak metara od mora. Na površini od 210 hektara zabilježeno je 219 vrsta ptica, a ima i mnoštvo je spomenika kulture.

Preporuka: Organizirani obilazak promatranje ptica, vožnja biciklom, pješačenje

Info: www.istria-rovinj.com

• Ulaz: organizirani obilazak 10 - 30 kuna

LABIN - RABAC - PRKLOG

Slikovita razvedena obala s najzanimljivijim uvalama Rabac i Prklog. Pješačka staza Labin - Rabac otkriva zanimljive kanjonske oblike, biljnu raznolikost, potok i slapove. Srednjovjekovni grad Labin vrijedan je spomenički ambijent. Najviša točka u gradu naziva se Fortica i s nje se pruža lijep pogled na Rabac, Učku, te otoke Cres i Lošinj.

Preporuka: pješačenje uz proučavanje poučnih ploča, razgled Labina

Info: www.istria-rabac.com

• Ulaz: slobodan

DONJI KAMENJAK I MED. ARHIPELAG

Rt Kamenjak dužine 3,4 kilometra najjužniji je dio Istre s tridesetak kilometara razvedene obale prepune slikovitih uvala, uvalica, rtova i plaža. Medulinski arhipelag obuhvaća 11 nenastanjenih otoka i otočića te plićine. To je jedna od posljednjih oaza priobalja koja je zadržala svoj nekadašnji izgled - mozaik obrađenih polja, pašnjaka i zelenih šumaraka “uronjenih” u more. Stanište je to preko 560 biljnih vrsta.

Preporuka: pješačenje, vožnja biciklom, windsufring, fotografiranje orhideja

Info: www.kamenjak.hr

• Ulaz: za pješake i bicikliste besplatan, automobili 20 kuna, autobusi 150 kuna

ŠPILJA MRAMORNICA

Nedaleko od Brtonigle, kod Stancije Drušković, nalazi se ulaz u jednu od najvećih podzemnih dvorana u Istri koja je bogata sigama raznih boja, visokim stalagmitima koji joj daju posebnu čar.

Preporuka: organiziran obilazak sa vodičem u trjanaju od 30 minuta, posjet agroturizmima, degustacija vina i posjet parku s domaćim životinjama

Info: www.istra-brtonigla.com

• Ulaznice: 25 - 50 kuna

MOTOVUNSKA ŠUMA - ISTARSKE TOPLICE

Primorska autohtona šuma je izuzetno vrijedan prirodnoznanstveni, gospodarski, kulturno-povijesni i turističko rekreativni lokalitet. Motovunska šuna koja se prostire duž doline rijeke Mirne, najpoznatije je stanište tartufa, podzemne gljive kojoj se pripisuju afrodizijačka svojstva, a također i najvećeg i najcjenjenijeg od svih tartufa - bijelog tartufa. U blizini se nalaze Istarske toplice, termalno lječilište s ljekovitom vodom.

Preporuka: pješačenje, vožnja biciklom, potraga za tartufima, degustacija tartufa

Info: www.istria-motovun.com

• Ulaz: slobodan

KOTLI

Na pola puta između Roča i Huma, tamo gdje rijeka Mirna u božanstvenim slaovima tvori kotlaste udubine, nalazi se pomalo napušteno selo Kotli. Nekada gospodarski najjače selo na Humštini, poznato po svojimkrojačima i mlinarima, danas je zaštićena ruralna sredina i atraktivno turističko izletište. Ovdje se mogu vidjeti prekrasne korte, baladuri slikovite volte, dimnjaci i jedna sačuvana stara vodenica.

Preporuka: pješačanje, vožnja biciklom, kupanje ispod slapova, piknik, ugostiteljski sadržaji

Info: www.istri-buzet.com

• Ulaz: slobodan

JAMA BAREDINE

Podzmni svijet Jame Baredine tajnovita je igra prirode koja je nastajala tisućljećima, daleko od svjetla dana i čovjekova oka. Jama je duboka 132 metara, ima pet dvorana, podzemno jezero dubine 30 metara i 300 metara uređenih staza. U podzemnom jezeru živi i čovječja ribica.

Preporuka: organizirani posjet uz stručnog vodiča, speleo-climbing, piknik

info: www.baredine.com

• Ulaznica: 20 - 45 kuna

PAZINSKA JAMA

Stotinjak metara ispod najvećeg i najbolje sačuvanog srednjovjekovnog kaštela u Istri ponire najveća istarska ponornica Pazinčica u grotlu najmarkantnijeg primjera krške evolucije u Istri i široj okolici. Vrhunska atrakcija nije ostavila ravnodušnima ni Dantea, ni Julesa Verna, ni mnoge druge.

Preporuka: samostalni obilazak pješačke staze, speleo-avantura u pratnji speleologa

Info: www.istria-central.com , www. sdi.hr

• Ulaz: poučna staza 15-30 kn, speleo-avantura 100 kn

PARK PRIRODE UČKA

Park prirode zauzima površinu od 160 četvornih kilometara. Za one koji žele uživati u ljepotama planine preporučamo penjanje na najviši vrh Učke - Vojak (1401 m). Tamo je sagrađena kula s koje se za vedrih dana pruža fantastičan panoramski pogled. Posjetiteljima je na raspolaganu dvije poučne staze, te šetnica Slap.

Preporuka: pješačenje, brdski biciklizam, slobodno penjanje, alpinizam

Info: www.pp-ucka.hr

• Ulaz: slobodan

VELA DRAGA

Vela Draga impresivan je kanjon na zapadnim padinama Učke u kojemu su atmosferski procesi kroz milijune godina stvorili čudesno mjesto u istarskom kršu: zadivljujuće vapnenačke tornjeve koji ostaju dugo u sjećanju i još jednom dokazuju da je najveći arhitekt - priroda.

Preporuka: pješačenje, slobodno penjanje, alpinizam

Info: www.pp-ucka.hr

• Ulaz: slobodan

GRAČIŠĆE - PIĆAN

“Ovo je slika u trenutku stvaranja svijeta” rekao je akademik Branko Fučić započinjući svoje povijesno putovanje Gračišćem. A ta “slika” se može vidjeti s platoa crkve sv. Vida koji pruža pogled na cijelo područje zaštićenog krajolika Gračišće-Pićan površine oko 600 hektara.

Preporuka: Pješačka staza sv. Šimuna dužine oko 10 kilometara, mnoštvo biciklističkih staza, degu-stacije vina, branje gljiva

Info: www.istria-central.com

• Ulaz: slobodan

PLOMINSKA GORA

Obronci plominske gore staništa su velikog broja rijetkih i ugroženih biljnih vrsta, kao i nekih rijetkih vrsta ptica, dok u mnogobrojnim pećinama živi veliki broj šišmiša.

Sjeverni dio zaštićenog područja je ruralni krajolik mozaično raspoređenih šumskih i pašnjačkih površna visoke bioraznolikosti.

Preporuka: pješačenje, lov

Info: www.istria-krsan.com

• Ulaz: slobodan

ŠPILJA “FEŠTINSKO KRALJEVSTVO”

Nalazi se u srcu Istre, kraj sela Feštini nedaleko od Žminja. Prilikom ulaska u špilju ponajprije se čuje skladan zvuk kapljica koje stvaraju prekrasan podzemni nakit ispod kojeg se zrcale jezera puna vode nakapnice.

Preporuka: organizirani obilazak, obilazak farme domaćih životinja.

Info: www.istria-zminj.com

• Ulaz: 25 - 40 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 04:34