Torcida blati Split nacističkim orlom

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 02.11.2007. u 12:27

SPLIT - Torcidaši, koje predvodi njihov tajnik Stipe Lekić, ponosno hodaju Splitom u crnim majicama koje na prednjoj strani "krasi" natpis "Hajduk jugend", što je izravno aludiranje na "Hitlerjugend", piše danas Slobodna Dalmacija.

Ispod tog natpisa nalazi se izvorni nacistički orao, simbol Trećeg Reicha, koji u kandžama, umjesto zloglasne Hitlerove svastike, drži Hajdukov amblem. Majice sa spornim simbolima, u čije ime su počinjeni najveći zločini u novijoj povijesti čovječanstva, prodaju se za 80 i 100 kuna na web stranici www.torcida.org., a u reklamiranje artikala su se uključili vodeći ljudi te navijačke skupine.

- Na žalost, nakon Nogometnog kluba "Imotski", čiji su igrači nosili ustaško znakovlje, sad imamo jednu cijelu navijačku skupinu koja promovira nacizam! Nečuveno! Nije mi jasno kako taj gospodin Lekić razmišlja, jer noseći te majice, izravno se veliča nacizam, želi se otvoreno povezati Torcidu i Hajduk s "Hitler jugendom", Hitlerovom mladeži - kaže povjesničar Tvrtko Jakovina.

- To je bila očita namjera, jer kako shvatiti navijače koji sami govore da naginju desnici, korištenje tuđeg jezika, i to njemačkog, a tu je još i golemi orao raširenih krila, koji nas sve asocira na zločinački režim. Smiješno je uopće i raspravljati o tome jesu li to nacistička obilježja ili nisu, kada je to svakom razumnom čovjeku jasno - ističe Tvrtko Jakovina.

- Torcidi i Lekiću savjetujem da se uhvate malo knjige i vide kakav je bio položaj Splita dok je "Hitlerjugend" marširao Europom - zaključuje Tvrtko Jakovina. Tajnik Torcide Stipe Lekić, koji i sam po Splitu nosi spornu majicu, rekao je pred TV kamerama da je Torcida uvijek naginjala udesno, opovrgavajući da majice imaju veze s nacizmom. Lekić je napomenuo kako majicu nosi jer mu se sviđaju natpis i simbol. (SD)


Izdvajamo