Tornado izbrisao grad s lica Zemlje

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush proglasio je nedjelju izvanredno stanje u američkoj saveznoj državi Kanzas gdje je golemi tornado prekjučer usmrtio najmanje devet osoba i praktički izbrisao gradić Greensburg s lica Zemlje.



U tom je gradiću sa 1600 stanovnika poginulo šest osoba, a veći broj žrtava spriječen je zahvaljujući sirenama za uzbunu koje su se oglasile 20 minuta prije dolaska oluje i omogućile stanovnicima da se sakriju u skloništa. Još su tri osobe život izgubile 50-ak kilometara dalje, u okrugu Stafford, a ranjeno je oko 60 osoba. 



Tornado je bio širok više od dva kilometra te je uništio ili teško oštetio 95 posto objekata. Vjetrovi, brzine veće od 400 kilometara na sat, bili su toliko jaki da su čupali kuće iz temelja i oštetili čak i podzemna skloništa, a slijedila su ga još dva manja tornada. Ukupno je u subotu zabilježeno 60 udaraca tornada, a samo između 18 i 21 sata bilo ih je 40. Greensburg je u međuvremenu evakuiran, a gradonačelnik Steve Hewitt rekao je da povratak neće biti dopušten dok se ne bude znalo je li područje sigurno. U gradiću su razmješteni i pripadnici Nacionalne garde Kanzasa, kako bi pomogli u održavanju sigurnosti.     (H, AP, CNN, N. Š.)


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:23