Trihineloza u domaćim kobasicama

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 28.04.2007. u 20:01

ŠTITAR - Zaraza trihinelozom 14 osoba u Štitaru kod Županje bit će predmet istrage kriminalističke policije, a ako se dokaže da je veterinar napravio propust, protiv njega će biti podnesena prekršajna i kaznena prijava.

Obitelji Oršolić i Filipović te još troje djece iz susjedstva zaraženi su trhinelozom nakon što su još prije mjesec dana konzumirali kobasicu spravljenu od svinja iz privatnog uzgoja.

Vlasnik svinja Đuro Oršolić tvrdi da je meso nakon svinjokolje odnio na pregled, ali ne u Veterinarsku stanicu nego veterinarovoj kući. Prozvani veterinar opovrgava bilo kakav kontakt s Oršolićem kobnog 19. ožujka.

U Štitaru oboljelo 14 odraslih i djece nakon što su jeli navodno pregledano meso
- Već je pokrenut postupak oduzimanja ovlasti veterinaru. Ostale okolnosti utvrdit će krim-policija. Ako mu se dokaže krivnja, odgovarat će prekršajno i kazneno - potvrdio je Mladen Pavić iz Ministarstva poljoprivrede.

Veterinarska je inspekcija već neškodljivo uklonila 79 kilograma zaraženog mesa i prerađevina iz obje obitelji.

Štitarac Đuro Oršolić i dalje je u šoku.

- Uredno sam veterinaru Peri Župariću odnio meso obaju svinja na pregled, a nedugo potom javio mi je na mobitel kako je sve u redu. Nije mi izdao nikakvu potvrdu, a kada sam doznao za bolest, nisam mogao vjerovati. Sada se osjećam kao bijela vrana, jer selo govori da nisam ni nosio meso na pregled. Ne bih to uradio ni tuđoj, ni svojoj djeci. Imam svjedoke, ispričao je Oršolić.


SLAVONSKI BROD - Željko Filipović (36) i njegov 15-godišnji sin zadržani su na Infektološkom odjelu u slavonskobrodskoj bolnici, dok su supruga i još dvoje njihove djece s istog odjela otpušteni u petak.

- Kupio sam te dvije svinje sebi i svome bratiću kod kojeg su dohranjene i zaklane. Dao sam mu 50 kuna da plati pregled na trihinelu. Kada je svinja zaklana, odvezao sam meso, a bratić mi je navečer javio da je pregledano i da je ispravno. Nakon toga smo ga počeli konzumirati, a znate kakav je kod nas na selu običaj, hranu smo nudili i drugima - kaže Željko Filipović.

- Do prije nekoliko dana imao sam stalnu temperaturu oko 40 stupnjeva, glava mi je otjecala, a mišići su se grčili. Hvala Bogu, ako u ponedjeljak ne budemo imali temperaturu, sin i ja idemo kući - rekao je Željko Filipović kojeg smo posjetili u bolnici.
  Glava otjecala, a mišići se grčili


Sanja Butigan i Mladen Obrenović

Izdvajamo