U 2009. borba za svakog gosta

U hrvatskom turizmu u 2008. godini ostvareni su rekordni rezultati, što pokazuje i podatak Hrvatske narodne banke da je za prvih devet mjeseci prošle godine od turizma ostvareno 6,8 milijardi eura ili oko 10 posto više nego u istom razdoblju 2007., kazao je danas ministar turizma Damir Bajs.

Takvim financijskim rezultatom u devet mjeseci 2008. premašena je razina ukupnog deviznog prihoda od turizma 2007. koji je iznosio 6,7 milijardi eura, rekao je ministar Bajs na konferenciji za novinare.

Turizam je strateška grana

Očekuje da će i podaci za četvrti kvartal 2008. pokazati dobre financijske rezultate za turizam te da će i cijela 2008. biti u financijskom prihodu u turizmu veća od prognoziranih 7,1 milijarde eura. Bajs je istaknuo i da je takvim financijskim rezultatom turizam u 2008. u ukupnom BDP-u imao udjel od 22 posto, što turizam označava ne samo strateškom granom hrvatskog gospodarstva nego i jednom od najkonkurentnijih hrvatskih djelatnosti.

Podsjetio je na brojne programe koje je pokrenulo Ministarstvo turizma istaknuvši da je za potpore i sufinanciranje raznih projekata u turizmu prošle godine Ministarstvo izdvojilo gotovo 40 milijuna kuna.

Borba za gosta kvalitetom usluge

Donesena su i četiri važna turistička zakona, tri koja definiraju status turističkih zajednica, te o golfu, što je bilo i u programu rada za prošlu godinu. Za 2009. Bajs je najavio da će se Hrvatska boriti kvalitetom za svakog gosta dodajući da trenutno nema naznaka manjeg bukinga sa stranih tržišta, ali da će se više znati u ožujku kada krene sezona.

Osnovnim ciljem za ovu godinu istaknuo je ponavljanje rezultata iz 2008., što bi bio značajan uspjeh s obzirom da se u cijelom svijetu ova godina za turizam označava vrlo zahtjevnom i teškom zbog ekonomske krize.

Očekuje da će turizmu u ovoj godini pridonijeti i pojačana promotivna aktivnost za koju je suradnjom privatnog i javnog sektora predviđeno gotovo tri puta više sredstava nego lani, odnosno 173 milijuna kuna za oglašavanje i druge mjere.

Najavio je da će se krajem ovog tjedna odobriti prva tranša od nekoliko desetaka milijuna kuna temeljem natječaja za udruženo oglašavanje sa privatnim sektorom.



NT/Hina
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:12