U eri otkaza Zagreb Montaža traži nove radnike

ŠIBENIK - Vijest o novim velikim poslovima u Njemačkoj razveselila je zaposlenike Zagreb Montaže u Šibeniku.



- Otkazivanje narudžbi Meiller kippera ozbiljno nas je zabrinula. Sad se lakše diše i radna atmosfera je izvanredna. Sami vidite, u tvornici je kao u košnici, a posla je preko glave - kaže Nikica Vranjić, zavarivač i poslovođa u Vikomu. - Bolje vijesti nije moglo biti. Pitao sam se hoću li završiti na ulici, a obitelj ostati bez prihoda. Sad mirno spavam i još mirnije radim - kaže Ivica Rakić, dugogodišnji zavarivač.



Berlinski aerodrom



- Iako smo veliki izvoznici i veoma smo vezani za inozemne partnere, uopće ne osjećamo posljedice krize. Naprotiv, ide nam bolje nego dosad. U ovu i sljedeću poslovnu godinu ušli smo s velikim planovima, ugovoreno je ili smo pred zaključenjem poslova u Njemačkoj čija vrijednost dostiže 86 milijuna eura. Time smo za našu novosagrađenu tvornicu VIKOM u Šibeniku i u pogonima diljem Njemačke osigurali dovoljno posla do kraja 2010.



Izvjesno je da će doći do novog zapošljavanja u Šibeniku, kao i Njemačkoj - kaže Vlado Čović, većinski vlasnik Zagreb Montaže. Čović kaže da je lani u listopadu došlo do manjeg potresa kada je njihov dugogodišnji poslovni partner Meiller Kipper smanjio, a onda potpuno otkazao narudžbe. U međuvremenu je Zagreb Montaža ugovorila velike poslove s Austrian Energy iz Graza i Kölna.



Šibenčani su dobili svoj dio kolača pri gradnji dvaju velikih termoelektrana u Luenenu i Mainzu od po 750 megavata. Za te termoelektrane isporučit ćemo i montirati kanale glavnog kotla koje ćemo proizvoditi u novosagrađenoj tvornici u Poduzetničkoj zoni Podi Šibenik. Također, s Hitachi Power Europa ugovorena je montaža opreme za termoelektranu od 1100 megavata u Dattelnu. Pred ugovaranjem je deset milijuna vrijedan posao na aerodromu u Berlinu gdje ćemo isporučiti i obaviti montažu čeličnih konstrukcija za investitora Eiffel.



Objekti u Sjevernom moru



Sada u Njemačkoj radi više od 530 naših radnika, s tendencijom da se taj broj poveća na više od 600. Gotovo polovica ugovorenog posla u Njemačkoj bit će proizvedena u Šibeniku. To znači da ćemo i ovdje uskoro povećati broj radnika. Zagreb Montaža je jedan od pouzdanijih poslovnih partnera u izgradnji energetskih objekata u Njemačkoj. Ove godine će njeni bravari, varioci i monteri za tvrtku Hilgefort raditi na proizvodnji vjetroelektrana pojedinačne snage pet megavata koje će biti montirani na Sjevernom moru.




Jackpot je otići u Njemačku

Monteri, varioci i bravari u Njemačkoj zarađuju po 2300 eura i imaju osigurano spavanje i jedan obrok.U Hrvatskoj su plaćeni u okviru hrvatskoga prosjeka: radnici u pogonu prosječno mjesečno dobiju 4300 kuna plus prijevoz, a oni na terenu oko 6500 kuna. Naravno, jackpot je otići raditi u njemačku tvrtku. Da bi barem djelomice udovoljio potražnji i vlasnik radnike rotira, pa u oni i zadovoljniji


Marijan Džambo/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:48