U EU do sedam puta niže cijene za dobre vozače

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 05.11.2007. u 07:30

ZAGREB - Liberalizacija tržišta obveznog auto osiguranja koja kreće početkom iduće godine donijet će prvi put i hrvatskim vozačima različite cijene polica. Iskustva zemalja EU govore da razlike mogu nositi od dva, četiri pa čak do sedam puta veću ili nižu cijenu police između najmanje i najviše rizičnih vozača.

Tako, primjerice, najmanje rizična skupina vozača u Njemačkoj može platiti godišnje osiguranja od samo 167 eura, a najviše rizična iznad 1200 eura.

Prosječno razlike u "starim" zemljama EU iznose od 560 do 1100 eura.

Osiguravatelji u EU kod utvrđivanja cijene police, osim uobičajenih parametara tipa automobila, snage motora, starosti automobila, prijeđenih kilometara i šteta koje je vozač napravio u prethodnoj godini uzimaju u obzir i mnoge druge, čak i nevjerojatne okolnosti i činjenice.

Ocjenjuje se, primjerice, i mjesto stanovanja, dob i spol, zanimanje, bračno stanje, starosna dob djece, broj vozila u obitelji, pa čak i horoskopski znak, što uzimaju u obzir osiguravatelji u Velikoj Britaniji.

Iza svakog od tih parametara u pravilu stoje i vrlo ozbiljna istraživanja pa tako po jednom od najnovijih horoskopske Ribe imaju najviše kazni, Vage prednjače po broju nesreća, a Škorpioni su najagresivniji i najnestrpljiviji vozači.

U svim zemljama najrizičnijima se smatra skupina mladih vozača ili onih koji su tek položili vozački ispit. Tako primjerice u Velikoj Britaniji mladi vozač može platiti osiguranja i do 1800 eura godišnje, a oni sigurniji platit će dvostruko manju cijenu.

Kako velik broj istraživanja pokazuje da su žene u pravilu pažljiviji vozači i u prosjeku imaju manje nesreća, one plaćaju od 10 do 30 posto manju premiju osiguranja.

U svim zemljama najsigurnijom kategorijom smatraju se stari vozači iznad 60 godina. Oni imaju visoko iskustvo vožnje, sigurne i skupe automobile, prelaze godišnje malo kilometara, rjeđe izazivaju nesreće, a time i štete.

Neki osiguravatelji uvode i svoje posebnosti.  Primjerice, Talijani su uveli instalaciju crnih kutija za rekonstrukciju nesreća i sustav pay as you drive za utvrđivanje prijeđene kilometraže.


Neke procjene govore da bi dobri vozači mogli biti nagrađeni sa 30 do 50 posto nižim cijenama jer je prostor za veće smanjenje ispucan visokim maksimalnim bonusima koje ima 80 posto vozača.

Stare cijene s početkom 2008. god.

Većina od 12 osiguravatelja koji konkuriraju na tržištu u dopuštenu će liberalizaciju početkom 2008. krenuti sa starim cjenicima. Hrvatski vozači mogu očekivati promjene cijena najvjerojatnije u proljeće. Hanfa je osiguranjima nametnula stroga pravila igre po kojima se cjenici moraju prijavljivati 60 dana prije primjene. Rok za prijavu cjenika za iduću godinu bio je kraj listopada.

Jadranka Šević

Izdvajamo