U Hollywoodu održana večer posvećena Branku Lustigu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.04.2007. u 20:52

WASHINGTON - U organizaciji Američkog-židovskog odbora i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Los Angelesu u srijedu je u sjedištu Metro Goldwyn Mayera u Hollywoodu održana večer posvećena dvostrukom dobitniku Oscara hrvatsko-američkom filmskom producentu Branku Lustigu.

Na svečanosti su se okupili predstavnici američke filmske industrije, Židovske zajednice u SAD-u, predstavnici Republike Hrvatske, na čelu s potpredsjednikom Sabora Lukom Bebićem i hrvatskim veleposlanikom u SAD-u Nevenom Juricom, kako bi odali priznanje jedinom hrvatskom filmskom djelatniku koji je u svojoj karijeri osvojio dva Oscara.

Godine 1993. nagrađen je Oscarom za produkciju filma "Schindlerova lista" Stevena Spielberga, a 2001. za produkciju "Gladijatora" Ridleya Scotta, dvojice redatelja s kojima je najčešće surađivao u Hollywoodu.

U 52 godine svoje filmske karijere, Lustig je kao producent, menadžer produkcije i pomoćnik redatelja radio na više od 120 filmova u Hrvatskoj i SAD-u. Na impresivnom popisu njegovih američkih radova su također 'Hannibal', 'Peacemaker', 'Saint', 'Black Hawk Down' te 'Kingdom of Heaven'.

Lustig je razvio poseban interes za filmove s temom holokausta, koji je i sam preživio, kako bi pridonio educiranju svijeta o stradanju šest milijuna Židova tijekom Drugog svjetskog rata.

Na večeri s Brankom Lustigom, održanoj uz geslo "Židovsko-hrvatska hollywoodska veza", prikazani su isječci iz njegovih filmova, emitirana je video poruka Stevena Spielberga a kraće prigodne govore održali su počasni predsjednik Američko-židovskog odbora Bruce Ramer, Neven Jurica i hrvatski generalni konzul u Los Angelesu Ante Barbir.

Sam Lustig govorio je o svom životu od rođenja u Osijeku 10. lipnja 1932. u židovskoj obitelji, o preživljavanju dvije godine u nacističkim koncentracijskim logorima Auschwitz i Bergen-Belsen tijekom Drugog svjetskog rata, o tome kako je saznao da je većina članove njegove obitelji stradala u logorima diljem Europe te o svojoj bogatoj filmskoj karijeri, koju je započeo 1955. kao pomoćnik redatelja u Jadran filmu.

Na večeri su bili i predstavnici hrvatske zajednice u Kaliforniji i SAD, te hrvatski filmaši u Hollywoodu, glumci Goran Višnjić i Rade Šerbedžija, redatelji Goran Dukić i Sergio Mimica, te producent Alen Petković. (Hina)

Izdvajamo