U Njemačkoj siromasi, kojih je već 17 posto, sve više zaostaju za bogatima

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 17.07.2006. u 19:45

BERLIN - Razlika u rastu plaća u Njemačkoj sve je veća između bogatih i siromašnih, jaz između te dvije kategorije od ujedinjenja Njemačke nije bio veći, a prošle je godine zabilježen i rekordan broj Nijemaca koji su živjeli ispod granice siromaštva, pokazuju novi statistički podaci.

Prema još neobjavljenim podacima Njemačkoga instituta za ekonomska istraživanja, na koja se poziva njemački tisak, najbogatiji Nijemci profitiraju od stalnog rasta plaća, a plaće u niskim kategorijama rastu tek neznatno više od rate inflacije, primjerice lani 2,1 posto više nego 2004. Rata siromaštva, dakle broj domaćinstava koja su živjela s manje od 60 posto prosječne neto zarade, prošle je godine bila čak 17,3 posto.

Nadalje, nije smanjena ni razlika u zaradama između muškaraca i žena koje i dalje zarađuju znatno manje za iste poslove i iste kvalifikacije, u prosjeku gotovo 9000 eura bruto godišnje manje od muškaraca u poslovima srednje do više platne kategorije.

Stručnjaci ne očekuju skoro smanjivanje jaza između bogatih i siromašnih, koje pripisuju nezaposlenosti i reformama socijalnog sustava, a neće pomoći ni podizanje PDV-a, pa najvjerojatnije i cijena. Ne očekuje se ni smanjenje razlike u plaćama između Istoka i Zapada. U istočnim pokrajinama i istočnom Berlinu zarađuje se 71 posto zapadne razine, u prosjeku 3700 eura manje, a kako je rekao predstavnik Instituta, "s tim nejednakostima moramo živjeti".  (Iva Krtalić Muiesan)

Izdvajamo