U Vrhovni sud izabrali suca bez podrške kolega

ZAGREB - Državno sudbeno vijeće danas je, između 11 kandidata, imenovalo troje novih sudaca Vrhovnog suda. Prilikom imenovanja u najviši sud u zemlji DSV je zanemario mišljenje struke i odabrao po svom nahođenju.



Tako ugledni sudac Županijskog suda u Zagrebu, Marin Mrčela, koji je dobio podršku sudačkog vijeća Vrhovnog suda nije dobio dovoljno glasova da bi napredovao (za njega su bila 4 glasa). DSV se rukovodio nekim sasvim drugim kriterijima i tako s osam glasova "za" prolaz u Vrhovni sud dao zadarskom županijskom sucu Branku Brkiću kojega sudačko vijeće Vrhovnog suda uopće nije podržalo.



Suci Vrhovnog suda, koji imaju najbolji uvid u rad svih županijskih sudaca jer preispituju njihove odluke, Brkiću nisu dali ni jedan glas podrške.



Uz Brkića, za kaznenog suca Vrhovnog suda imenovana je Melita Božićević Grbić koja je radila kao zagrebačka županijska sutkinja i bila savjetnica na Vrhovnom sudu. U Građanski odjel Vrhovnog suda imenovan je Željko Glušić sa zagrebačkog Županijskog suda.



U raspravi o imenovanju u Vrhovni sud zadarskog suca Brkića koji nije dobio podršku struke navodilo se da bi na Vrhovnom sudu trebala postojati regionalna zastupljenost. Članovi DSV-a tako su prigovarali da se Vrhovni sud po tome odakle se regrutira većina kadra pretvorio u "zagrebački sud".



Tim se argumentima najviše suprotstavljao Đuro Sessa, predsjednik Građanskog odjela zagrebačkog Županijskog suda i predsjednik Hrvatske udruge sudaca.



Valja napomenuti da je sudac Marin Mrčela vrlo cijenjen u stručnim krugovima, te da i u javnosti uživa ugled principijelnog i poštenog suca. No, tu principijelnost već je dva puta "platio" na DSV-u. Kao sudac Općinskog suda u Zagrebu Mrčela nije želio osuditi Feral Tribune zato što se rugao na račun pokojnog predsjednika Franje Tuđmana.



Nakon toga ga DSV dva puta, unatoč svim stručnim pohvalama, nije želio imenovati u Županijski sud. Sudac Mrčela nedavno je kritički progovorio i o posljednjim izmjenama Kaznenog zakona.   




I. Toma
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:04