U Zagrebu se nakon 66 godina otvara sinagoga

ZAGREB  - Više od pola stoljeća nakon što su ustaše srušili sinagogu u Praškoj ulici u Zagrebu, prema svim pravilima gradnje sinagoge gradi se nova na Mažuranićevu trgu.



Dok se radovi na sinagogi na Mažuranićevom trgu privode kraju, oni u Praškoj ulici, gdje je nekad stajala sinagoga, još nisu niti počeli.  Kada će početi, nitko ne zna, jer su dogovori o gradnji zapeli na relaciji Židovska općina Zagreb i Vlade i Grada Zagreba. Naime, u ŽOZ-u se protive ideji Vlade i Zagreba da u gradnji sudjeluje i zajednica Bet Israel, jer se ŽOZ drži jedinim baštinikom srušene sinagoge u Praškoj ulici.



S druge strane, i u Vladi i u Gradu Zagrebu postoji golema želja da se s gradnja počne što prije kako bi se izbrisala povijesna mrlja zbog njezina rušenja.  Providnost je htjela, čini se, da cijeli pothvat na Mažuranićevu trgu izravno uđe u povijest jer je glavni izvođač na židovskoj sinagogi musliman Safet Burzić Sajo, vlasnik građevinskog obrta Kameni ulaz.



- Evo, tu će biti ta kocka. Ne, ne, upravo ovdje - objašnjavao je danas majstor Sajo rabinu Kotelu Da Donu gdje treba postaviti podest ispred prostora za sveti kovčeg.



- Pogledajte, naš se Sajo razumije u židovska pravila bolje od rabina - nasmijao se rabin, najavljujući da će svi radovi biti gotovi za mjesec dana jer za 16. ožujka planira otvaranje sinagoge na koje će doći glavni rabin Izraela te mnogi izraelski i europski rabini.



Prostor za novu sinagogu vjerska zajednica Bet Israel dobila je od Grada Zagreba, ali je 270 četvornih metara trebalo preurediti po svim propisima. - Sve će biti po propisima, od toga gdje sjedi rabin i kantor do toga gdje se čita pet Mojsijevih knjiga - kaže rabin kuckajući po 200 godina staroj hrastovini od koje je izrađen najsvetiji dio sinagoge u kojemu će se čuvati sveti kovčeg.



Nova sinagoga za razliku od one u Palmotićevoj ulici biti će okrenuta prema istoku.






Sinagoga u Praškoj simbol je židovske zajednice u Zagrebu. Jedan mi je prijatelj, Hrvat, antifašist, rekao kako će za njega Drugi svjetski rat u Hrvatskoj završiti izgradnjom sinagoge u Praškoj. Taj čin će biti važan i za Hrvatsku u cjelini.



Iz Židovske općine otišli smo 2005. jer vodstvo općine nije produljilo ugovor s rabinom Kotelom Da Donom, unatoč tome što je 76 posto članova na Skupštini glasalo za njegov ostanak. Utvrdili smo i da se općinskim vlasništvom, najblaže rečeno, nedomaćinski postupa. To se u prvom redu odnosi na uvjete pod kojima je vodstvo općine sklopilo ugovor s gospodinom Jakovom Bienenfeldom o najmu prostora u Praškoj za parkiranje. U rujnu 2006. osnovan je Državni odbor za izgradnju sinagoge. Članovi Bet Israela na mnoge su se načine angažirali u pripremama za gradnju  i ne možemo ostati po strani. Državne vlasti su imenovanjem našeg predstavnika u Državni odbor jasno izrazile stav.



S druge strane, Ognjen Kraus je eksplicitno rekao da ne želi graditi ako Bet Israel sudjeluje u tome. Mi smo za dogovor i kompromis, jer smatramo da je sinagoga važnija od podjela u židovskoj zajednici. (Patricia Kiš)

Ivo Goldstein, Bet Israel: Gradnja sinagoge je važnija od podjela





Natječaj za arhitektonsko rješenje Židovskog centra i sinagoge trebao je biti raspisan 2005. godine kada su pripreme za njega privedene kraju. To znači da je izrađen program, glavna podloga na natječaj. Nažalost, zbog nemilih događaja nakon izbora u ŽOZ-u 2005. godine, pokušaja političkog arbitriranja u unutrašnjim stvarima općine i medijskog skandala, došlo je do zastoja. U jesen 2006. Vlada RH obavijestila nas je o osnutku Radne skupine za izgradnju Sinagoge - Židovskog kulturnog centra. U tom tijelu od 13 članova, predstavnika različitih državnih i gradskih institucija, predviđen je jedan jedini predstavnik Židovske općine Zagreb.  Pozdravljamo spremnost RH i Zagreba da financijski sudjeluju u projektu, ali ne na najavljeni način i uz neprihvatljive uvjete. Nametanje "vjerske zajednice Bet Izrael" kao partnera ŽOZ-u u tom projektu ponovno svjedoči o pokušaju političke intervencije. Slučaj je bez presedana u europskim demokratskim društvima gdje se poštuje načelo nemiješanja u stvari nacionalnih i vjerskih zajednica. Od gradnje nismo odustali i mogu najaviti da će ona započeti u dogledno vrijeme. (Patricia Kiš)
Ognjen Kraus, Židovska općina: Nismo odustali, gradnja će početi





Darko Pavičić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:42