Ubijeni pripadnik Kobri posmrtno odlikovan

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 05.04.2008. u 16:32

KARLOVAC - "Do viđenja, druže moj" - tim Jesenjinovim stihovima danas je u Karlovcu Dubravko Novak, načelnik Ureda ravnatelja policije, počeo komemoraciju Mariju Kusaniću (32), policajcu kojeg je mučki ubio odmetnuti general Ivan Korade, a nešto poslije na groblju Velika Švarča od Marija su se oprostili obitelj, kolege i prijatelji.

Mnogi su se složili da toliki broj ljudi na pogrebu Karlovac ne pamti. Nitko se nije trudio suspregnuti suze, pa ni ravnatelj policije Marijan Benko koji se u ime policajaca na komemoraciji oprostio od kolege, rekavši da nikada u svojoj dugogodišnjoj karijeri nije osjećao tako velik gubitak.

Briga za majku i suprugu


"Dragi kolega, zauvijek ti upućujem naše posljednje zbogom. Mlad si zauvijek sklopio oči, a nama su ostale uspomene koje ćemo čuvati sve do ponovnog susreta s tobom. Tvoja žrtva sve nas, a posebno Kobre, obavezuje da budemo dosljedni borci protiv zla i nepravde, da se u toj borbi nikad ne umorimo. Neka ti je laka hrvatska zemlja", rekao je Benko.

Podsjetio je na Marijev profesionalni put, napomenuvši da je bio u elitnoj postrojbi u koju se biralo najbolje ljude, po profesionalnosti i po ljudskim kvalitetama. Na pokopu se od Marija oprostio Josip Čelić, zapovjednik Kobri, jedinice čiji je Mario bio član. Izrazio je žaljenje i sućut obitelji te naglasio da Marijeve kolege imaju moralnu, ali i svetu dužnost da se brinu za majku Ljiljanu i suprugu Blanku.

Red Zrinskog i Frankopana


Predsjednik Republike Stjepan Mesić Marija Kusanića posmrtno je odlikovao Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Na pokopu su bili ministri policije Rončević i obrane Vukelić, ravnatelj policije Benko te brojni drugi politički, policijski i vojni dužnosti. Sućut obitelji došao je izraziti i general Ljubo Ćesić Rojs, suborac Ivana Koradea.


Danijel Tuškan, Mario Pušić/EPEHA

Izdvajamo