Ubojica snimljen na motoru

ZAGREB - Eksplozivna naprava kojom su u četvrtak u 18.25 sati u Palmotićevoj 3 u središtu Zagreba ubijeni suvlasnik NCL grupe, izdavača Nacionala, novinar Ivo Pukanić (47) i Niko Franjić (40), šef marketinga, nije bila ni pod automobilom ni u automobilu, nego u mopedu pokraj Lexusa i aktivirana je u trenutku kad su se njih dvojica približili automobilu.  



Moped bez registarskih oznaka parkiran je još ujutro, a dovezao ga je muškarac kojeg su navodno snimile nadzorne kamere. No, imao je kacigu i to policiji otežava njegovu identifikaciju. No, policija ima izjave nekoliko svjedoka koji su vidjeli čovjeka koji je dovezao i ostavio skuter.



Policajci po cijelom gradu






Automobil je odvezen u MUP na forenzički pregled



Lexus

Fotocrtež vozača skutera nema veze s atentatorom na Ivu Pukanića iz travnja ove godine, kojeg je policija locirala upravo prema njegovoj obavijesti i on je eliminiran i kao počinitelj pokušaja ubojstva Pukanića prije pet mjeseci.



U međuvremenu policija je otkrila nekoliko osoba koje su se koristile skuterom, sredstvom u kojem je bila paklena naprava. Počinitelj je, navodno, čekao na aktiviranje naprave u Palmotićevoj na kućnom broju 4, utvrdila je policija.



Potvrđene su tako pretpostavke vidljive iz snimke Dalibora Jelavića, slikara i prodekana Akademije likovnih umjetnosti, da je smrtonosni paket bio postavljen pokraj automobila u dvorištu Palmotićeve 3, gdje je bio parkiran Pukanićev Lexus (ZG 4925-DR). Policija je nedaleko od mjesta eksplozije, u prolazu kod zida, našla kostur skutera.



Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec istaknuo je danas na izvanrednoj presici da su već učinjeni prvi koraci radi povećanja sigurnosti u Zagrebu.



- Za koji dan u Zagreb dolazi pojačanje od 250 policajaca iz policijskih uprava iz cijele zemlje, koji će se rasporediti po policijskim postajama u gradu. No, to je tek prva mjera - rekao je Borovec. Na mjestu događaja bile su tisuće krhotina i raznih tragova, od kojih su neki pomaknuti tijekom intervencije vatrogasaca, tako da će se tek nakon provedenih vještačenja i analiza precizno moći utvrditi gdje je bila postavljena eksplozivna naprava, o kojoj se vrsti i količini eksploziva radilo te kako je aktiviran.



Praktički u isto vrijeme u krugu od nekoliko stotina metara od mjesta eksplozije bilo je 100-tinjak pripadnika MUP-a - interventne policije, policajaca u odori i civilu - zbog osiguranja nogometne utakmice Dinama i nizozemskog NEC-a.



Od siline eksplozije zatresli su se čak i policijski džipovi u središtu grada. Prema izjavama očevidaca, pola sata prije eksplozije Palmotićevom i Starom Vlaškom provedena je skupina nizozemskih navijača. Atentator je u četvrtak odlučio likvidirati Pukanića bez obzira na to tko bio s njim. Naime, nije odustao iako je Pukanić bio u društvu Nike Franjića, koji zasigurno nije bio meta atentatora, a izgleda da ne bi prezao ni od drugih slučajnih žrtava.



Borovec je ranije tijekom dana rekao da policija već ima određenih korisnih saznanja o likvidaciji Ive Pukanića, no da ih zasad neće iznositi u javnost kako ne bi ugrozio istragu.



Rekao da se boji za život



No, napomenuo je da je to izvela osoba koja posjeduje određene vještine i znanja u rukovanju eksplozivom i da će to, uz motiv, biti jedan od smjerova u kojem će se kretati policijska istraga. Borovec je iznio podatak da je već ispitano više od 170 osoba. Među njima je i ženska osoba koja se predstavila kao Pukanićeva prijateljica. Nije se htjela predstaviti, ali doznajemo da se radi o Almi Draganić-Brkić, čiji dolazak u policiju Borovec nije htio komentirati.



- Nakon što mu je ukinuta zaštita, govorio mi je da se boji za život. Sve je ovo jedna kardinalna pogreška - rekla je.



Na Pukanićevu automobilu je tijekom jučerašnjeg dana završen očevid te je prevezen u radionicu MUP-a, gdje će forenzičari na njemu pregledati svaki detalj kako bi utvrdili vrstu eksploziva i način njegova detoniranja. Rekao je kako su izuzete i neke snimke nadzornih kamera te kartice s automata za parkiranje. Na snimci je vidljiva nadzorna kamera na zidu iznad automobila, ali ta kamera nije okrenuta prema automobilu, nego usmjerena paralelno sa zidom, suprotno od Pukanićeva tijela.



Nije poznato je li kamera funkcionirala, je li u taj položaj namjerno postavljena ili je dospjela zbog udarnog vala eksplozije. Prema neslužbenim informacijama, taj dio parkirališta nije bio pokriven videonadzorom.



- Paralelno se obavljaju brojni razgovori sa zaposlenicima i polaznicima Novinarske škole Nacionala i sa stanarima te građanima koji su zatečeni nedaleko od mjesta događaja. Možemo očekivati da ćemo, ako ne u sljedećim satima, a onda u idućim danima, izaći u javnost s tim saznanjima i zamoliti pomoć građana kako bismo te informacije nadopunili i pridonijeli kriminalističkoj obradi. Mi smo rekonstruirali kretanje Ive Pukanića. Niko Franjić došao je u zgradu Nacionala i s Pukanićem izišao iz nje - rekao je.



Razgovarat će se sa svima



Borovec je rekao da su šefovi policija BiH, Srbije i Bugarske koji borave u Zagrebu već razmijenili prva saznanja s Vladimirom Faberom, ravnateljem policije. - Ova obrada dobila je i međunarodni karakter - ustvrdio je Borovec.



Na izravan upit hoće li policija razgovarati i s predsjednikom Mesićem, koji je bio Pukanićev prijatelj, te Hrvojem Petračem, Borovec nije izravno odgovorio, ali je rekao da će se razgovarati sa svima za koje se ocijeni da bi mogli imati neka saznanja bez obzira na njihov status.





Od četvrtka navečer supruga i kći Ive Pukanića pod policijskom su zaštitom, kao i sve njemu bliske osobe. To se ponajprije odnosi na Sinu Karli, glavnu urednicu Nacionala, i istaknute novinare toga tjednika. Na pitanje hoće li se pojačati i zaštita predsjednika države i premijera, Borovec nije mogao odgovoriti jer to nije u nadležnosti policije, nego uprave u Ministarstvu. 

Obitelj i svi bliski Pukaniću pod zaštitom





Dušan Miljuš i Željko Petrušić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:27