Uefa se žalila; 500.000⁈ ili izgon iz Europe?

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 22.12.2008. u 12:32

ZAGREB - Za nemirne blagdane u Maksimiru pobrinula se administracija europskog nogometnog saveza koja je krajem prošloga tjedna na Dinamovu adresu poslala obavijest kako će se preispitati odluka disciplinske komisije Uefe o kazni za izgrede navijača "modrih" u Udinama.

Dinamu veća kazna?

- Primili smo odluku da je Uefa podnijela zahtjev za preispitivanje odluke o kažnjavanju. To je apsolutno sve što stoji u obavijesti. Nikakvog dodatnog objašnjenja nema - rekao je Damir Vrbanović, direktor Dinama. Podsjetimo, Dinamo je za pretjeranu sklonost svojih navijača prema pirotehnici u Udinama, te protiv Spartaka u Maksimiru, prije dva tjedna kažnjen sa 200.000 eura.

Zanimljivo, iako je kazna u Dinamu izazvala pravu konsternaciju, iz Maksimirske 128 u Nyon nisu uputili žalbu. Očito su imali na umu primjer Feyenoorda koji je nakon žalbe na kaznu zbog izgreda navijača postao vlasnikom puno drastičnije kazne od prvotne. Naime, izbačeni su iz natjecanja. Prema jednoj verziji priče Dinamo čeka jedna od tri varijante nove kaznene mjere. Novčana od pola milijuna eura, izgnanstvo na godinu dana iz europskih natjecanja ili dvogodišnje igranje pred praznim Maksimirom. Ipak, Vrbanović smatra da to "ne drži vodu".

- Svako špekuliranje u ovome trenutku ne bi imalo smisla. Zašto bi Uefa tražila da se Dinamo oštrije kazni? Ili možda smatraju da novčana kazna nije dostatna. U krajnjoj liniji, možda su shvatili da je 200.000 eura prevelika kazna. Nezahvalno je išta prognozirati - rekao je Vrbanović i objasnio koji su idući koraci "modre" administracije.

- Poslat ćemo očitovanje u kojem ćemo ponoviti kako smo mi kao klub učinili sve da do izgreda ne dođe. Obavijestili smo talijanske kolege o mogućnosti da se na tribini pojave navijači koji će svjesno izazivati nerede. Doista nema smisla kažnjavati klub za nešto što nije u našoj moći.

Iako je Dinamov direktor razgovor završio rečenicom "optimist sam", sasvim je izvjesno kako je njegov optimizam na staklenim nogama.

Sumnjamo da bi se Uefa žalila na svoju odluku s ciljem da se ide na ruku Dinamu. Pogotovo kada su neredi postali standardni dio folklora svake Dinamove utakmice u europskim natjecanjima. Možda bi umjesto izljeva lažnog optimizma netko ipak mogao reći Slepički i Calellu kako postoji izvjesna mogućnost da će europske utakmice iduće sezone pratiti putem malih ekrana.

Dok se u Maksimiru nadaju da bi preispitivanje odluke o kazni Dinamu moglo imati za posljedicu smanjenje izrečene disciplinske mjere, William Gallard, glasnogovornik Uefe, uopće nam dvojbe u kojem će smjeru ići nova odluka.

- Čelnici Uefe nezadovoljni su odlukom i smatraju da Dinamu treba izreći veću kaznu zbog izgreda navijača - rekao je Gallard koji je potvrdio da su osnovni motiv česti izgredi Dinamovih navijača. O novoj kazni odlučivat će se u siječnju.

Gallard: U Uefi su nezadovoljni blagom kaznomAlen Lesički

Izdvajamo