Ukrali mu identitet i prodali kuću

KLIMNO - Hrvatski državljanin Vladimir Ban koji već desetljećima živi u sveučilišnom gradnu Princetoneu u saveznoj državi New Jersey u SAD-u, postao je žrtva bizarne prijevare u kojoj je ostao bez svoje vikendice u Klimnu na otoku Krku.



Naime, kada je početkom lipnja njegov bratić i opunomoćenik Eduard Noethig otišao u Zemljišni ured u Krk po dokumente za Banovu kuću, iznenadio se kada su mu rekli da Ban više nije vlasnik.



Kuću je, prema podacima iz Zemljišnog ureda, 5. studenoga 2007. od Bana za 5000 eura kupio Željko Jovanić iz Marčelja nedaleko Rijeke. Međutim, ni Ban ni Jovanić, prema vlastitom svjedočenju, nisu sudjelovali u toj kupoprodaji, već je sve učinjeno s njihovim ukradenim identitetom. Ugovor je ovjeren kod javne bilježnice Radosne Mavrinac iz Kastva, koja je u istrazi također istaknula da se radi o falsifikatu te da ni s Banom ni s Jovanićem nije razgovarala.



- Pri ovoj lažnoj kupoprodaji počinjeno je nekoliko grešaka. Na kupoprodajnom ugovoru piše da se zovem Vladimir Bana, a ne Ban, dakle moje krivo ime. Također, kao identifikacijskom iskaznicom poslužili su se mojom vozačkom dozvolom iz New Jerseya, a ja sam hrvatski državljanin. Imam i domovnicu i putovnicu i JMBG - rekao je Vladimir Ban .Još jedna je bizarnost što je ovaj očito krivotvoreni ugovor prošao kod referentice u Zemljišnom uredu, a i potpisala ga je sutkinja Općinskog suda u Krku Irena Bonifačić Kraljić. Oštećeni Ban uputio je Sudu prijedlog da se lažna kupoprodaja poništi,. Međutim, Sud je taj prijedlog odbio uz obrazloženje da Banu nije pričinjena nikakva šteta pa je sve završilo na Županijskom sudu u Rijeci. U međuvremenu Sud je stavio plombu na kuću u Klimnu.



- Zbog ove vrlo očite prijevare ne mogu upravljati vlastitom imovinom  - kazao je Ban.



Ban pretpostavlja da je prevarant htio na brzinu kuću preprodati i preveslati nekog trećeg te se okoristiti barem za kaparu od nekoliko desetaka tisuća eura. Njegova američka vozačka dozvola nikad mu nije ukradena pa pretpostavlja da je prevarant do nje došao preko rent a cara u kojem svaki puta kada dođe na odmor u Hrvatsku uzima auto. Inače, kuća se nalazi na atraktivnoj lokaciji na osami u uvali Soline uz more.  Površine je 260 četvornih metara i  vrijedi više od milijun eura.  



 - Nakon ovoga svi moji prijatelji rekli su da će ići provjeriti na gruntovnicu tko je vlasnik njihove kuće - kaže hrvatski iseljenik.





1. Pogrešno ime - na ugovoru piše Vladimir Bana, umjesto Ban



2. Krivotvoritelji - poslužili su se američkom vozačkom dozvolom, iako je Vladimir hrvatski državljanin



3. Cijena - kuća je prodana za 5000 eura, a vrijedi milijun eura



4. Krivotvoreni dokument - prošao kod referentice u Zemljišnom uredu



5. Krivotvoreni dokument - potpisala sutkinja Općinskog suda u Krku Irena Bonifačić Kraljić



6. Odbijenica suda - sud odbio prijedlog da se poništi kupoprodajni ugovor uz obrazloženje da Banu nije pričinjena nikakva šteta 


Službeni propusti





Željko Jovanić je, prema ugovoru, kupac Banove kuće, iako čovjeka u životu nije vidio



RIJEKA- Očajan sam, ukraden mi je identitet i moje se ime koristi za razne prijevare. Znam za tri slučaja u kojima se netko koristio mojim osobnim podacima, a pitanje je koliko toga još ima - govori nam četrdesetogodišnji Riječanin Željko Jovanić, žrtva najnovijeg slučaja, lažne kupoprodaje vrijedne kuće u Klimnom.



- Prvi sam put doznao da se netko koristi mojim imenom krajem prošle godine, kada su me zvali iz banke. Rekli su da dođem potpisati nekakav dokument u vezi s kreditom koji podižem. Bio sam u šoku, nisam mogao vjerovati da se to događa jer nikada nisam podizao kredit - priča svoju nevjerojatnu priču Željko Jovanić te nastavlja kako se u još dva pokušaja kupnje nekretnina na riječkom području koristilo njegovo ime.



Nesretni Jovanić nema pojma odakle kriminalcima baš njegov identitet jer, kako tvrdi, nikada u životu nije izgubio niti jedan dokument.



- Oni imaju moju lažnu osobnu sa svim podacima, mojim falsificiranim potpisom, a različita je samo fotografija.  Za prodaju starog stojadina treba vam hrpetina papira, a oni s mojom lažnom osobnom kupuju nekretnine. Moj se život polako pretvara u pakao - kaže Željko Jovanić te dodaje kako je ova grupa prevaranata očito iz Primorsko-goranske županije s obzirom na to da prijevare obavljaju samo na tom području. ( I. Balen/EPEHA)
  Druga žrtva: Već tri puta na moje ime kupili nekretnine 





Luka Benčić/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:46