Ultimatum Sanaderu: Ili promjene ili ostavka

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.04.2008. u 13:39

ZAGREB - S Trga hrvatskih nezadovoljnika, kako su sindikalci danas simbolično prozvali središnji zagrebački trg na kojem se okupilo više desetaka tisuća prosvjednika iz cijele Hrvatske, čelnici pet sindikalnih središnjica pozvali su Vladu Ive Sanadera na radikalni zaokret politike ili će, najavljuju, izlaskom na ulice radnici sljedeći put tražiti promjenu vlasti.

Najveće okupljanje radnika od 1998.g.

Premda je riječ o ultimatumu bez konkretnog roka, sindikalne poruke i svaki spomen politike i političara puna su tri sata držali u euforiji prepun Jelačićev trg. U Zagreb su od ranog jutra stizali autobusi - više od 350 - radnika i sindikalaca iz cijele Hrvatske koji su u prosvjednoj koloni s glavnim transparentom “Zajedno za veće plaće u javnom i privatnom sektoru” Ilicom točno u podne stigli do Jelačićeva trga.

Nezadovoljstvo valom poskupljenja i zaostajanjem plaća i mirovina koje se širi cijelom Europom hrvatski radnici iskazali su najvećim radničkim demonstracijama u središtu Zagreba još od 1998. godine. U središtu Zagreba se prema podacima policije danas okupilo 35.000 ljudi, dok je sindikalna brojka prosvjednika premašila i 60.000 ljudi. Neki od njih, držeći u rukama isplatne liste svojih plaća i mirovina od samo 1500 kuna, dokazivali su od svojeg rada ne mogu pristojno živjeti.

  

Prosvjednici su  zvižducima posebno 'nagradili' Ivu Sanadera, ministra Šukera, Andriju Hebranga i bivšeg sindikalnog kolegu Borisa Kunsta koji je nedavno prešao u redove HDZ-a. Naime, oni su se, među ostalim, pojavili u montiranom skeču s izjavama koji je emitiran na  videozidu na pozornici. Skeč je prigodno popraćen i pjesmom Alke Vuice 'Laži, laži, laži me...'
SANADER I HEBRANG U SKEČU ‘LAŽI, LAŽI ME’

Drugi su odlučili transparentima poručiti: “Zbog vas živim s roditeljima”, “Puna je torba teška, prazna još teža”, “Zahtijevamo veće kaveze i duže lance”, “Da vama ostane za saborske gablece”. Uz radnike i umirovljenike, i nezaposleni su s Trga poručili kako imaju svoje pravo na rad i život. Na zagrebačke ulice izašli su i predstavnici nezadovoljnih studenata s porukom “Studenti nisu robovi, a znanje nije roba”.

- Ovdje je Hrvatska rada, znanja i poštenja. Bi li nas bilo toliko ovdje da živimo u normalnoj zemlji? Želimo promjenu smjera sadašnje politike, a ako to ne dobijemo, spremni smo mijenjati politiku - poručio je s pozornice potpredsjednik Matice sindikata Vilim Ribić.

Sindikati na prosvjed nisu zvali predstavnike političkih stranaka, a u prosvjednoj povorci u konačnici nije bio niti predsjednik Stjepan Mesić. Naime, nakon što je iskazao spremnost pridružiti se radnicima na ulici, sindikalni su lideri predsjedniku javno poručili da može doći, međutim, da neće moći govoriti ni stati na pozornicu. “Spor” je u konačnici pokušala riješiti  Ana Knežević koja je telefonski nazvala Mesića i pozvala ga da se priključi prosvjednoj povorci. U tom je razgovoru sindikalcima poručio da je “slobodan građanin koji će sam odlučiti hoće li u prosvjed”, a danas na kraju nije bio u povorci. Sindikalce su zato podržali sindikati iz cijele Europe, pa tako i desetak predstavnika legendarne poljske Solidarnosti.

Premda su sindikalni lideri i ovaj put pretjerali duljinom svojih govora, prosvjednici su glasnim zvižducima odobravali svaku poruku koju su prepoznali kao svoju.


- Ne želimo Hrvatsku jeftine radne snage. Hoćemo drukčiju Hrvatsku, hoćemo zemlju socijalne pravde. Hoćemo političare čistih ruku. Izvadite ruke iz naših džepova - poručila je čelnica SSSH Ana Knežević.

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever istaknuo je pak na pozornici da je na Markov trg kao simbol vlasti i dalje, nažalost, zabranjen dolazak prosvjednika, no da bi ovaj put bio premalen za sve koji su danas izašli na ulicu.

- Danas imamo dvije Hrvatske duboko podijeljene dvjema kastama malobrojnih bogatih i brojnih siromašnih. Na jednoj su strani oni čije su mjerilo debljina novčanika, jahte i automobili, a na drugoj su radnici, nezaposleni i umirovljenici, koji ne mogu živjeti od svojih plaća i mirovina. Hoće li sada i na Markovu trgu tražiti povećanje plaća jer je u najjeftinijoj zalogajnici u gradu kava poskupjela za 50 lipa, a ručak za dvije kune? - istaknuo je Sever.

Nakon što je na Jelačićev trg danas izašlo 50.000 radnika, lideri pet sindikalnih središnjica očekuju jače pregovaračke pozicije u svojim ključnim zahtjevima - donošenje politike plaća kojom bi pratile rast proizvodnosti i troškova života, donošenje Zakona o minimalnoj plaći, nastavak zdravstvene i mirovinske reforme te ograničavanje rada na određeno vrijeme na najviše godinu dana.
SISAK - Radnički prosvjedi demokratski su i zakonit način izražavanja nezadovoljstva. I ja sam nezadovoljan rastom cijena, inflacijom, a i plaće bi u Hrvatskoj mogle biti veće. Ono što će radnici izreći u Zagrebu Vlada će pažljivo osluškivati i poduzimati potrebne mjere.

Donijet ćemo Zakon o minimalnim plaćama, nismo odgovorni za rast cijena, ali ćemo učiniti sve što je u našoj moći da ih obuzdamo, zaustavit ćemo sivu ekonomiju jer je ona zlo za ostale poduzetnike, za državu, ali i za same radnike. Puno toga moramo ispraviti i učinit ćemo to jer sam ja osobno i ova Vlada uvijek bili pobornici socijalnog dijaloga kako s poslodavcima, tako i s radnicima - rekao je danas u Sisku dr. Ivo Sanader, predsjednik Vlade, nakon što je sudjelovao u radu Izborne skupštine Županijske organizacije HDZ-a Sisačko-moslavačke županije. (M. P./EPEHA)

Sanader: I ja sam nezadovoljan rastom cijena, a i plaće bi mogle biti veće


Gordana Galović

Izdvajamo