Umro grof Jakob Eltz

VUKOVAR - U 85. godini života u obiteljskom dvorcu u Eltvilleu u Njemačkoj umro je Jakob Eltz grof vukovarski, jedan od najznamenitijih hrvatskih plemića koji se nakon uspostave samostalnosti vratio u domovinu svojih predaka, gdje je postao i saborski zastupnik.



Grof Eltz se u Hrvatsku, iz koje je otišao 1944., vratio početkom 90-ih. U Saboru je grof bio nezavisni zastupnik grada Vukovara te član parlamentarnog izaslanstva Sabora u Strasbourgu.



Prije povrataka u Hrvatsku, grof Eltz je vodio vrlo zanimljiv i bogat život. Rođen je 1921. u Kleinheubachu, ali nakon rane smrti njegova oca, kada je Jakob imao samo 7 mjeseci, njegova se majka odlučila vratiti u Vukovar.



Dvorac Eltz u NjemačkojJakob je djetinjstvo proveo u Vukovaru, gdje je pod paskom privatnih učitelja pohađao  privatnu gimnaziju, ali redovito odlazi i u rodnu Njemačku, gdje stječe širu naobrazbu i kreće se u visokom društvu. Kao nasljednik veleposjeda u Slavoniji, odlučuje studirati agronomiju, najprije u Zagrebu, a potom u Tetschenu. No, ambicioznom mladiću to nije dosta te upisuje i pravo u Frankfurtu. Godine 1944. mobiliziran je u njemačku vojsku, a neposredno prije ulaska Titovih partizana u Vukovar napušta zemlju.



Poslije Drugog svjetskog rata posvećuje se poslovima u Njemačkoj, a vrlo je aktivan u malteškom redu. Do 1993. veleposlanik je malteškog reda pri Vladi SR Njemačke. Istodobno gradi i znanstvenu karijeru te je od početka 70-ih do umirovljenja sredinom 90-ih docent za vinsko pravo i gospodarstvo u Mainzu. Grof Eltz bio je poliglot koji je govorio šest jezika: hrvatski, engleski, njemački, francuski, engleski, talijanski i latinski.

I. S. Buljan;Ch. Balke;S. Butigan;M. Obrenović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 13:11