Umro Jadranko Crnić

ZAGREB - Nakon dulje borbe s teškom bolešću danas je u 81. godini umro Jadranko Crnić, bivši predsjednik Ustavnog suda Republike Hrvatske. Crnić je umro u KBC-u Rebro, gdje je posljednjih deset dana bio hospitaliziran zbog bolesti srca.



Crnić, koji je bio jedan od najuglednijih hrvatskih pravnih stručnjaka, rođen je 25. ožujka 1928. godine u Zagrebu. Osnovnu školu pohađao je u Dugom Selu, a Klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Školovanje je nastavio na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje je diplomirao 1952. godine. Odmah nakon studija počeo je raditi, i to kao sudački pripravnik u Kotarskom sudu u Dugom Selu, a nakon godinu dana položio je pravosudni ispit. U dugoj i bogatoj pravosudnoj karijeri Crnić je bio sudac i predsjednik Okružnog suda u Gospiću, odvjetnik u Dugom Selu, predsjednik Općinskog suda u Dugom Selu, sudac Vrhovnog suda Hrvatske, predsjednik Građanskog odjela Vrhovnog suda Hrvatske i zamjenik predsjednika.



U Hrvatskom Crvenom križu od sutra će biti otvorena knjiga žalosti u koju će se građani moći upisati svakog dana od 10 do 18 sati. Posljednji ispraćaj Jadranka Crnića bit će na Krematoriju u utorak, 8. travnja, u 12,30 sati. Prije pokopa održat će se komemoracija u Starogradskoj vijećnici u 10 sati
U područje ustavnog sudovanja po kojemu je u javnosti bio najpoznatiji Crnić je ušao 1. listopada 1984. godine kao sudac Ustavnog suda SR Hrvatske, a predsjednikom toga suda bio je imenovan 1990. godine.



Kao iskusni i cijenjeni ustavnopravni stručnjak Crnić je bio je član Ustavotvorne komisije Predsjedništva Republike Hrvatske za izradu prvog hrvatskog Ustava 1990. godine. U prosincu 1991. godine izabran je za suca Ustavnog suda Republike Hrvatske, a krajem godine za predsjednika Ustavnog suda. Za predsjednika Ustavnog suda ponovno je izabran u studenom 1995. godine, pa je praktično cijeli mandat na tom sudu proveo na njegovu čelu. Doktorat pravnih znanosti stekao je u Zagrebu 1998. godine.



Cijelog svog radnog vijeka Crnić je bio iznimno aktivan na zakonodavnom području pa je bio član brojnih grupa za izradu zakona, te glavni i odgovorni urednik časopisa Zakonitost. U nizu dužnosti koje je obavljao ističe se dužnost predsjednika Republičkog odbora za nadzor izbora u prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj. Godine 2000. Crnić je bio član Radne grupe predsjednika Republike Hrvatske za pripremu stručne osnove za promjenu Ustava.



Objavio je mnoštvo članaka u stručnim časopisima i 40-ak knjiga, s ponovljenim izdanjima, iz područja radnog, obiteljskog, imovinskog, stambenog i ustavnog prava, te dijelom obiteljskog i nasljednog prava. Crnić je dobitnik mnogih  priznanja i odličja, među kojima su i brojna međunarodna priznanja. Kao predsjednik Hrvatskog crvenog križa bio je inicijator mnogih humanitarnih akcija.

I. Radoš;I. Toma
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:15