Umro Šaban Bajramović

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 08.06.2008. u 15:35

NIŠ - Kralj romske glazbe Šaban Bajramović umro je u nedelju u Nišu, objavila je beogradska agencija Beta. Najveće ime romske glazbe i umjetnosti s ovih prostora, primljen je u Klinički centar Niš zbog infarkta u nedjelju ujutro, a preminuo je oko 12 sati.

Rođen je u Nišu 16. travnja 1936. godine, a prvu ploču snimio je 1964. godine. U karijeri je snimio 20 albuma i oko 50 singlova, a napisao je i skladao oko 700 pjesama.

Šaban Bajramović nedavno se požalio na slabo zdravlje i težak život, a tom prilikom mu je prije nekoliko dana srbijanski ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić uručio jednokratnu novčanu pomoć. Tada se požalio da, nakon 40 godina pjevanja, nema prijatelja, da su ga svi zaboravili i priznao da loše živi, pišu srbijanski mediji.
 


Njegova kuća u Nišu nedavno je opljačkana po drugi put u godini dana. Dok se Šaban nalazio u bolnici lopov se ušetao u kuću i ukrao torbu njegove supruge Milice u kojoj je bilo 700 eura. Prema njezinim riječima, novci su bili namijenjeni za liječenje njezina supruga.

Više od 20 godina bio je na čelu skupine Crna Mamba, a na osobni poziv Nehrua i Indire Gandi nastupao je u Indiji, gde je službeno proglašen za kralja romske glazbe.

Njegova izvedba pjesme Đelem, đelem izabrana je za himnu svih Roma svijeta. Posljednji album Romano raj objavio je prošle godine. (B.O.)

Izdvajamo