Umro Šaban Bajramović

NIŠ - Kralj romske glazbe Šaban Bajramović umro je u nedelju u Nišu, objavila je beogradska agencija Beta. Najveće ime romske glazbe i umjetnosti s ovih prostora, primljen je u Klinički centar Niš zbog infarkta u nedjelju ujutro, a preminuo je oko 12 sati.



Rođen je u Nišu 16. travnja 1936. godine, a prvu ploču snimio je 1964. godine. U karijeri je snimio 20 albuma i oko 50 singlova, a napisao je i skladao oko 700 pjesama.



Šaban Bajramović nedavno se požalio na slabo zdravlje i težak život, a tom prilikom mu je prije nekoliko dana srbijanski ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić uručio jednokratnu novčanu pomoć. Tada se požalio da, nakon 40 godina pjevanja, nema prijatelja, da su ga svi zaboravili i priznao da loše živi, pišu srbijanski mediji.

 





Njegova kuća u Nišu nedavno je opljačkana po drugi put u godini dana. Dok se Šaban nalazio u bolnici lopov se ušetao u kuću i ukrao torbu njegove supruge Milice u kojoj je bilo 700 eura. Prema njezinim riječima, novci su bili namijenjeni za liječenje njezina supruga.



Više od 20 godina bio je na čelu skupine Crna Mamba, a na osobni poziv Nehrua i Indire Gandi nastupao je u Indiji, gde je službeno proglašen za kralja romske glazbe.



Njegova izvedba pjesme Đelem, đelem izabrana je za himnu svih Roma svijeta. Posljednji album Romano raj objavio je prošle godine. (B.O.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:01