ISPRAVAK

Uredništvo Nedjeljnog Jutarnjeg: Mate Granić je bio obaviješten o namjeri da dijelove knjige objavimo ranije

Profesionalna odgovornost, i odgovornost prema čitateljima, nalaže nam da reagiramo na niz apsolutno netočnih informacija objavljenih u u Jutarnjem listu od 31. listopada ove godine, na stranici 10, pod naslovom “Odvjetnik Veljko Miljević u ime dr. Mate Granića”. G. Miljević je u tom tekstu naveo kako njegov klijent, g. Granić, “nije dao nikakav intervju Jutarnjem listu”, što su kasnije svi mediji u Hrvatskoj prenjeli kao činjenicu. Gospodin Miljević dalje navodi da je riječ o “slobodnom i neautoriziranom razgovoru”, te kako je gospodin Granić bio uvjeren da će se taj razgovor koristiti samo za potrebe knjige na kojoj novinar s kojim je razgovarao, Dan Alexe, radi.

Konačno, g. Miljević iznosi bestijalnu neistinu da je intervju u Nedjeljnom Jutarnjem “pun grubih netočnosti”, nanijevši time neizrecivu štetu ugledu i tržišnoj poziciji Nedjeljnog Jutarnjeg. Istina je sljedeća: g. Granić dao je intervju Danu Alexeu, međunarodnom novinaru trenutno pod ugovorom s Jutarnjim listom, s čime je g. Granić bio upoznat. Dalje, iako je razgovor obavljen za potrebe knjige, g. Granić je bio obaviješten o namjeri uredništva da dijelove knjige objavi ranije, što je najnormalnija praksa svagdje u svijetu.

Ne radi se o “slobodnom, neautoriziranom” razgovoru: g. Alexe sve je razgovore s g. Granićem snimao, a g. Granić je verziju za novine zaprimio u 19 sati i 14 minuta u petak, dva dana prije objave. Štoviše, g. Granić je za potrebe objave u novinama pozirao za fotografiranje, punih sat vremena u svom uredu, samoinicijativno obukavši šešir i baloner za potrebe naslovne fotografije. Snimanje se odvijalo u subotu ujutro, dan prije objave i dan nakon što mu je tekst poslan, pa se izuzetno malo vjerojatnom čini tvrdnja kako nije znao da će razgovor biti objavljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:20