Uspon Milanovića: Račan ga doveo u središnjicu SDP-a; Sanader primio u MVP

"Stojim ovdje pred vama i kažem vam - ne želim čekati i objavljujem svoju kandidaturu za predsjednika SDP-a", tim je riječima Zoran Milanović, najmlađi od četvero kandidata za šefa SDP-a, prvi objavio kandidaturu na sjednici Glavnog odbora 21. travnja, deset dana nakon što je teško bolesni Ivica Račan dao ostavku.



Prije tog dana nije želio ni jednom riječju potvrditi niti demantirati informacije koje su pojavile puno ranije - da želi biti Račanov nasljednik.



Mlad, arogantan, bahat, kako su ga nerijetko ocjenjivali, pa i neki njegovi stranački kolege, Milanović je odmah pozvao sve buduće protukandidate na javnu debatu kako bi se mogle sučeljavati ideje i programi za dobrobit SDP-a i Hrvatske, a ne osobe i njihove taštine.



Spreman sam zajedno s vama nastaviti graditi ono što nam je ostavio Ivica Račan. Želim vas okupiti sve i podijeliti s vama svoju viziju SDP-a. Znam da za to imamo pameti, srca i mudrosti, poručio je Milanović
Milanovićevu iznenadnu objavu kandidature članovi Glavnog odbora popratili su pljeskom. Odmah nakon toga Milanović je putem svog stranačkog bloga poručio članovima stranke kako je spreman preuzeti odgovornost za sve što ih čeka u izbornoj godini i voditi SDP u pobjedu.



- Spreman sam zajedno s vama nastaviti graditi ono što nam je ostavio Ivica Račan. Želim vas okupiti sve i podijeliti s vama svoju viziju SDP-a. Znam da za to imamo pameti, srca i mudrosti - poručio je Milanović. Kroz šest točaka programa taj je mladi pravnik ušao u utrku za novog šefa socijademokrata.



Zoran Milanović rođeni je Zagrepčanin. Diplomirao je na Pravnom fakultetu, a dobitnik je i rektorove nagrade. U Ministarstvo vanjskih polova prije 14 godina prima ga Ivo Sanader, koji je tada bio pomoćnik ministra vanjskih poslova. Ubrzo postaje savjetnik u hrvatskoj misiji u Bruxellesu. U vrijeme dok je Tonino Picula na Zrinjevcu, od 2000. do 2003., Milanović je pomoćnik ministra i, kako jednom priznaje, sa svojim je šefom i stranačkim kolegom bio na "Vi".



U SDP ulazi tek prije 8 godina, 1999. godine, kad je bilo jasno da će HDZ izgubiti izbore, i upravo su mu to mnogi "stari" SDP-ovci držali kao najveću manu. No, u stranci se zato uspinjao vrlo brzo.



Nakon što se, kako je više puta rekao, učlanio u SDP-ov ogranak na Črnomercu, nazvao ga je osobno Ivica Račan i ponudio mu važniji angažman. Njegovo novo radno mjesto postao je Iblerov trg. Nakon izborne konvencije 2004. ušao je u Izvršni odbor. Račan ga postavlja i za stranačkog glasnogovornika, no ta njegova karijera je kratkog vijeka, ali zato postaje stranački koordinator za 4. izbornu jedinicu.



Kao stranački stručnjak za vanjsku politiku često je u medijima, s kojima vješto komunicira, što se upravo u ovoj predsjedničkoj kampanji pokazalo kao prednost. Od svih kandidata upravo je Milanović najviše bio u medijima, a radi promocije rado se slikao i sa svojom obitelji. Mnogi su zamjerali upravo tu samopromociju.



No, on je odmah počeo raditi i na terenu kako bi barem pokušao nadoknaditi godine i godine koje su njegovi protukandidati proveli s članstvom od početka devedestih. Jedini je od svih kandidata između Tita i Tuđmana izabrao Tita i priznao da navija za Hajduk. Prvi je otvoreno podržao Ljubu Jurčića za premijera.







• Diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, dobitnik je rektorove nagrade

• 1993. Ivo Sanader prima ga u Ministarstvo vanjskih poslova

• 1996. savjetnik u hrvatskoj misiji pri Europskoj Uniji u Bruxellesu

• 1999. pristupa SDP-u

• 2000.-2003. MVP, koordinator za NATO, pomoćnik ministra

• 2004. član Izvršnog odbora SDP-a

• 2006. u rujnu postaje SDP-ov koordinator za 4. izbornu jedinicu

• Rođen u Zagrebu 1966.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:41