Utemeljen Narodni trgovački lanac

ZAGREB - Deset hrvatskih regionalnih trgovaca na čelu sa Željkom Kerumom i Đurom Gavrilovićem osnovalo je jučer Hrvatski nacionalni trgovački lanac koji već sada drži 17 posto udjela na tržištu. Najveći zagovornik takvog nacionalnog lanca bio je Željko Kerum jer je to, kako tvrdi, jedini način da se manji trgovci, posebice regionalni, suprotstave dominaciji najvećeg trgovca Konzuma i stranih velikih trgovačkih lanaca.



Stvaranje Hrvatskog nacionalnog lanca uslijedilo je nakon nedavnog udruživanja Mercatora, Bille i Plodina koji su se na sličan načini udružili s osnovnim ciljem da zajednički nastupaju prema dobavljačima, što im može osigurati jeftiniju nabavu roba te bolje pozicioniranje na tržištu.



Zajednički natpis



Hrvatskitrgovački lanac čini deset trgovaca, i to trgovine Kerum i Tommy iz Splita, Bakmaz iz Zadra, Biljemerkant iz Osijeka, Boso iz Vinkovca, Pemo iz Dubrovnika, Studenac iz Omiša, Trgonom iz Novog Marofa, Idis iz Siska te zagrebački lanac Diona. 






Na konferenciji za novinare u Splitu vlasnici trgovina Željko Kerum, Đuro Gavrilović, Josip Milavić (Studenac) i Tomislav Mamić (Tommy) najavili su da će uz natpise svojih tvrtki članice lanca od siječnja sljedeće godine imati i zajednički natpis NTL.



S novim lancem dobit ćemo i niže cijene. Kerum kaže da se očekuje pad cijena iduće godine. “Cijene će sigurno pasti, jer je takva tendencija. No sad ne možemo precizno reći koliko, jer je to stvar tržišta”, rekao nam je Josip Milavić iz Studenca.



Kod Keruma 5000 kuna



 Nova trgovačka grupacija trenutačno ima osam miljardi kuna prihoda, 11.000 zaposlenih te tisuću prodajnih mjesta diljem Hrvatske. Trenutačni im je udio na hrvatskom tržištu oko 17 posto, i po tome su blizu vodećem Konzumu koji drži oko 30 posto tržišta.



 - Nismo mi opasnost za Todorića, on će sada biti naš kupac, a konkurencija je uvijek dobro došla - rekao je Željko Kerum te najavio da u roku od dvije godine očekuju prihod od deset milijardi kuna, jačanje udjela na tržištu te proširenje na zemlje u regiji.



Žele se širiti i na druge djelatnosti, prvenstvo je na turizam jer je on prirodno povezan s trgovinom.



Zanimljiva je najava da će svi zaposleni u lancu imati jednaku plaću, s tim što je Kerum ostao kod svoje najave prema kojom će radnici u njegovim trgovinama imati plaću od pet tisuća kuna.




D. Čolović/EPEHA, Miroslav Kuskunović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:11