PIŠE TOMISLAV ČADEŽ

Uvodnu emisiju Laudato TV-a junački je iznio dvojac rustikalnih šmokljana, a opet pomalo metroseksualaca, uz koje ni najnečednija cura ne bi pomislila na blud

 Laudato

Laudato TV ozbiljan je projekt. Posrijedi je solidno produciran katolički televizijski program za mlade. Utemeljitelji zasad nemaju novca da zakupe nacionalnu "zemaljsku" koncesiju; emitiraju digitalno, za Zagreb i šire područje. Već sad su široko dostupni u ponudi kabelskih operatera. Primjerice, na MAXtv-u idu na kanalu 503.

Počeli su emitirati za Božić i, zasad, dnevno daju petosatni program: od 18 do 23. Osnivačica Laudato TV-a, uspješna poduzetnica Ksenija Abramović, kaže da je posrijedi "obiteljska televizija s kršćanskim vrijednostima", ali, vjerujte, ciljana publika jest mladež. Svi su voditelji i urednici napadno mladi, probrani i dizajnirani tako da privlače mlade. I program je takav. Rekao bih, poletan.

Rafin kulinarski show

Do bakica će ovo novo čudo televizijsko doprijeti dakle tko zna kad, ali mladi već sad imaju o čemu pričati. Primjerice, notorna reality zvijezda, Rafael Dropulić, vodi kulinarski show naziva "Blagoslovljen tek!". O sportu priče donosi emisija "Dudo i prijatelji", u sklopu koje se mladim uspješnim sportašima bavi Dubravko Šimenc, slavni vaterpolist i eto dosta žovijalan voditelj. Tu je i emisija "Zajedno u mladosti", o problemima mladih, a vodi je čak četvero voditelja, dvije djevojke i dvojica mladića, što na početku emisije energično dotrčavaju u studio napuštajući idiličan park gdje su, malko pretjerano, svirali, djevojka odgovornija čak i violinu! Emisiju za djecu "Tjedni vrtuljak" vodi Robert Kurbaša, poznati glumac iz sapunica. Krenut će uskoro i vjerski crtići sinkronizirani na hrvatski.

Valja naglasiti da je sva ta omladina pristojno odjevena, da lijepo i točno govore, nemaju tikove, pa ne smeta što su pomalo uštogljeni. Uvodnu emisiju, za Božić, više sati programa, junački su iznijeli simpatični mladići Marin i Matej, dvojac rustikalnih šmokljana, a opet pomalo metroseksualaca, uz koje niti najnečednija djevojka u selu ne bi pomislila na blud. Jedan manji, u malešnom sakou, drugi odulji, nalik Mister Beanu, najavljivali su svoje kolege brižljivo izgovarajući napamet naučene rečenice. Ali, što ima veze što dečki nisu glavni u društvu? U usporedbi s onima taštinom nakljukanim glupanima iz Big Brother kuće, pravi su geniji.

Kičasta scenografija

Scenografija studijska grozna je, kičasta, ali uglavnom u zabavnim emisijama. Naime, Laudato TV prati i politiku. Kratku, petominutnu emisiju "Izdvojeno" vodi opet jedna veoma mlada novinarka, a u prvoj emisiji razgovarala je ni manje ni više do s novim predsjednikom Sabora, akademikom Željkom Reinerom. Pitanja: kako će nova vlasti štititi obiteljske vrijednosti? Tu je i političko-informativni magazin "Izdvojeno". Za početak, sve su to zapravo govorne emisije i vidjet ćemo hoće li previše govorancije ugroziti temeljnu svrhu ove televizije: da širi katoličku kulturu. Politički utjecaj na koji računaju zacijelo će im i pripasti. Pitanje je, jedino, hoće li zbilja inzistirati na sadržaju, a isključiti se iz dnevnopolitičkog navijanja…

U vlastitoj produkciji Laudato TV nudi, dakako, i čisto vjerske emisije, "Razlog nade", "Minute za tebe" (opet za mlade!), "Katolički kalendar", redovito će prenositi nedjeljni Angelus Svetog Oca i tako redom. Pratit će, dakako, i rad domaćeg svećenstva, posjećuju župe, odnose vijesti iz njih…

Igrani program

Uza sve to, Laudato TV misli i na igrani program. Otkupili su, za početak, talijansku seriju "Don Matteo". Preuzimaju i programe velikih katoličkih televizijskih kuća, TV Noe, TV Parecida, Centro Televisivo Vaticano.

Ukratko, posrijedi je ozbiljna investicija i promišljen koncept. Nema sumnje da za ovakvim programom postoji potreba. Grubo, možda, napisano - tržište ga ište. Zapravo je nevjerojatno da jedan ovakav program nije u nas krenuo i ranije. Bilo kako bilo, nije posrijedi nekakva alternativna inicijativa. A diskurs početni njezin nije nimalo agresivan. Što dulje takav ostane, Laudato TV-u rast će vjerodostojnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:02