Uzvrele strasti na Titovom trgu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 09.02.2008. u 14:00

ZAGREB - Pred najviše dvije tisuće prosvjedenika s obje strane barikada, prolaznika, policajaca i znatiželjnika, ispred HNK održan je miting Građanske inicijative za povratak imena Kazališnom trgu, "nazvanom imenom zločinca maršala Tita". Stotinjka metara dalje, na tramvajskoj stanici kod Muzeja za umjetnost i obrt, bio je kontramiting s nešto manje sudionika.

Pregovori s EU dovedeni su u pitanje, bojkot trgovačkih lanaca zbog divljanja cijena doživio je fijasko, ali su zato na pitoresknom zagrebačkom trgu, omeđenom simbolima hrvatske kulture i društva - HNK, Pravni fakultet, Kazališna kavana, Dramska akademija - uzvrele strasti zbog starih povijesnih sporova.

Većina uzbuđenih prosvjednika i među "mladeži" i među "omladincima" bila je u lako prepoznatljivoj kasnojesenskoj životnoj dobi. Bio je to zapravo povijesni sraz na gerijatrijskoj ljevici i desnici. Oni su i dali sukus skupovima, mada je na obje strane bilo ratobornih mladaca.


Prosvjed je vodio "Krug za trg" pod vodstvom Zdravke Bušić, Biserke Cetinić, Josipa Jurčevića i Maje Runje, koji tvrde da se "u demokratsku Europu ne može s Titovim imenom". Zato su zvali i šefa misije Europske komisije u Zagrebu te predsjednika Mesića, ali se nijedan od njih dvojice nije odazvao. Donešeno je ogromno crno platno Ivana Kujundžića, na kojem je pislalo "exlex". Što bi valjda, u nedokučivoj umjetnikovoj viziji, trebalo značiti "e lege"- "izvan zakona".

"Radite talase!", vikao je Kujundžić starčekima koji su jedva držali platno.

Ovaj sunčani zimski dan bio je prilika da se prave žrtve hrvatske povijesti još jednom isplaču.

"Ni sada, nakon 60 godina, ne znam gdje su mi otac i brat", kaže jedna starica na rubu suza, tražeći promjenu imena trga.

"Jedina iz obitelji sam preživjela ustašku kaznenu ekspediciju", kazuje nam pogrbljena starica, koja je sprema na sve samo da ostane Titovo ime.

Njihove osobne tragedije ostale su izvan interesa većine mitingaša.

Policija nije zaustavljala promet. Nekoliko je puta intervenirala, mada većih incidenata nije bilo. Nekoliko zapaljivih prosvjednika policija je udaljila, a četvoricu i privela. Sporovozni tramvaji bili su barijera između dviju skupina.


Prosvjednici su nosli majice "Zločin je zločin", a Jurčević je odbacio ustašoidni istup Mladena Schwartza, koji je pompozno hodao Trgom te okupljene pozdravljao uzdignutom rukom. Nisu se mogle izbjeći klasične ustaško-pratizanske frustracije, jer su prosvjedi imali taj ton i svi su to tako i shvatili. Organizatori su uvjeravali u suprotno, pozivajući se na rezoluciju Vijeća Europe o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima te se željeli predstaviti kao uljuđena antikomunistička desnica. Našla se čak i zastava EU, valjda kao mimikrija da razblaži povijesni teret. No, dobacivanja - četnici, Srbi, 'Sve vas treba pobit', 'Malo smo vas...' - s jedne; te - 'Izgubili ste rat', 'Tito pobjednik, Pavelić zločinac' - s druge strane potvrđuje odnose okupljenih. Namudrivalo se i tko su zapravo pravi Hrvati.

Mladi "partizan" sav veseo uslikao je starca s ustaškom kapom, kojeg je pak unuk napao što je dopustio slikanje, a fotograf je tapšan od svojih zbog dobro obavljenog ilegalnog zadatka. Eskapadu je načinio filozof Jure Zovko, čijih se nekoliko prijatelja više bojalo da ne dobije po glavi, nego što je sudjelovali u hepeningu. Zovko je vikao da treba srušiti HNK i napraviti trgovački centar, a trgu dati ime Konzum ili Horvatinčić. Napali su ga da je neozbiljan.

Na skupu su elegantno odjeveni viđeni prvaci radikalne desnice i Tuđmanove pretvorbe Milan Kovač, Bosiljko Mišetić, Ivan Bobetko, Hrvoje Hitrec, don Anto Baković, Ivan Pandža...


Vlado Vurušić

Izdvajamo