Varaždin uvodi novu rasvjetu kojom će se godišnje uštedjeti 660.000 kuna

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 13.08.2007. u 19:15

VARAŽDIN - Projektom energetske učinkovitosti na sustavu javne rasvjete, Varaždin će trošak za električnu energiju smanjiti za 660 tisuća kuna godišnje.

Na prijedlog tvrtke HEP-ESCO živine žarulje zamijenit će se natrijevima, niže snage, što će stajati 7,7 milijuna kuna. U toj će cijeni HEP-ESCO sudjelovati sa 5,3 milijuna kuna, a ostatak će se osigurati iz gradskoga proračuna.

Nova rasvjeta prvo je postavljena u Trakošćanskoj ulici, no s njom nisu zadovoljni tamošnji stanovnici, kojima se ulica sada čini mračnijom. Umirovljenik Ivan Vrbanić rekao je kako je svjestan da se radi o uštedi i ekološkoj rasvjeti, ali rekao nam je i da se sada naprosto ne vide rubnici nogostupa kad se prelazi kolnik.

Pogotovo, kad se u noći pogasi svaka druga žarulja, što je prema njegovo mišljenju, idealno zamračenje za krađu automobila. Naime, Varaždin je prije 15 godina uveo štednju električne energije tako što se u noćnom režimu, od 23 navečer do pet sati ujutro, ugasi 50 posto rasvjete, jer tada je manje prometa na ulicama.

U gradskom odjelu za komunalne djelatnosti i uređenje prostora misle drukčije. Stručni suradnik za elektronički nadzor Damir Mejaš, koji je 20 godina radio u HEP - Elektri Varaždin smatra da se radi o subjektivnom osjećaju.

Prema njegovom mišljenju, radi se o drukčijem efektu jer novo ekološko svjetlo ne blješti, ne odbija se od granja i građevina i usmjereno je nadolje. Dodaje da zbog godišnjih odmora nisu provedena mjerenja, ali da su proračunatih 4 do 12 luksa dovoljna za uličnu rasvjetu.

Mjerenja će provesti nezavisna tvrtka VIZOR. Novom rasvjetom bit će obuhvaćeno 75 posto Varaždina. Zamijenit će se 3000 žarulja, te zamijeniti ili obnoviti 3000 rasvjetnih stupova i kandelabera.   


Nedjeljko Krčar

Izdvajamo