Vatikan: Fašisti i antifašisti ne mogu se izjednačavati

Fašisti i antifašisti ne mogu se izjednačavati, upozorilo je vatikansko službeno glasilo " Osservatore Romano" u nedjelju, što je dosad najjasnija opomena Vatikana zbog opasnosti od izjednačavanja pokreta otpora s nacifašističkim ratnicima.



"Osservatore Romano" svoju je jasnu ocjenu objavio kao reakciju na oskvrnuće rimske spomen ploče žrtvama palim za oslobođenje glavnog grada od fašističko-nacističke okupacije. Spomen ploča, simbol rimskog pokreta otpora, nalazi se na Porti San Paolo, a prije dva dana je oskrnavljena.



Osservatore Romano tim povodom u nedjelju piše kako je taj "vandalski čin plod rastućeg vala relativizma vrijednosti" te jasno osuđuje pokušaje izjednačavanja antifašističkog s fašističkim pokretom.



"Napad kao onaj na spomen ploču neizbježan je kada se na istu razinu stavljaju oni koji su se borili za slobodu s onima koji su bili s druge strane", piše Osservatore Romano te ističe kako je oskrnavljenje spomen ploče  "uvreda nanesena onima koji su dali svoj život za spas Rima borili se za slobodu".



Vatikansko glasilo osuđuje i ponašanje nekih političara u Parlamentu koji vrijeđaju svoje političke suparnike i nedostojno se ponašaju.



Političku klimu nastalu posljednjih godina u Italiji osuđuje u nedjelju i list Reppubblica koji ujedno hvali i jasno stajalište službenog vatikanskog glasila. Kao jasnu manifestaciju političke klime koju osuđuje Reppubblica navodi i "tvrdoglavo odbijanje bivšeg premijera Silvija Berlusconija da prisustvuje proslavama 25. travnja", Dana oslobođenja od nacizma i fašizma.



Posljednjih tjedana u Rimu je zabilježeno više fašističkih ispada, vandalizma pa i fizičkih napada na posjetitelje ljetnih koncerata. U jednom su rimskom parku tijekom glazbene večeri ovog mjeseca maskirani mladi neofašisti palicama napali gledatelje. (Hina)





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:35