Vatikan štiti Cantinija pontifikalnom tajnom

Tužilaštvo u Firenzi samostalno je pokrenulo istragu o navodnoj spolnoj zloporabi djevojčica i maloljetnica, uključujući i radnje izjednačene sa silovanjem, za što je osumnjičen dugogodišnji župnik Lelio Cantini (84).



Neke od tih vjernica, sada već odrasle žene, zahtijevale su pravdu od firentinske Nadbiskupske kurije dok je na katedri bio prethodni nadbiskup kardinal Silvio Piovanelli, a pošto ga je naslijedio kardinal Elio Antonelli. Napokon su se, nezadovoljne time što je stari župnik samo prebačen na drugu župu, potužile i Svetoj Stolici, ali im je prenesena poruka kardinala vikara Camilla Ruinija da se smire i prepuste sve zaboravu, jer se "počinjeno zlo ne može anulirati".



Iako nisu podnijele tužbu talijanskoj magistraturi, ona je sama reagirala na izvijest u novinama, rimskoj Repubblici. Tužilac Ubaldo Nannucci najavio je da će prvo ispitati činjenice, a tek onda utvrditi što je od toga obuhvaćeno eventualnom zastarom. Svećeniku se, naime,  pripisuju zločini u dugom razdoblju, od 1975. do 2005. godine.



Problem tužilaštva je u tome što vjernicima prijeti teška crkvena kazna, sve do izopćenja ako se usude pred svjetovnim sudom svjedočiti o spolnim zloporabama u Crkvi. Dokument De delictis gravioribus (O osobito teškim deliktima), koji su 2001. potpisali tadašnji prefekt, odnosno tajnik Kongregacije za nauk vjere, kardinal Joseph Ratzinger i nadbiskup Tarcisio Bertone (danas Papa, odnosno njegov kardinal državni tajnik), pokriva podatke o tim deliktima, takozvanom pontifikalnom tajnom, koju, dakle, samo Papa smije opozvati.







NEW YORK - Američka Katolička crkva lani je primila 714 optužbi protiv svećenika zbog pedofilije, stoji u danas objavljenom godišnjem izvješću o primjeni crkvenih reformi usmjerenih na sigurnost djece.



Broj optužbi 2006. smanjio se u usporedbi s prethodnom godinom, a za 15 posto su se smanjili i troškovi - uglavnom zato što biskupije plaćaju manje odštete u slučajevima zlostavljanja. Crkva u SAD-u platila je lani 399 milijuna dolara za odštete žrtvama, honorare odvjetnicima i potporu optuženima i tužiteljima. Godinu ranije ti su troškovi bili 467 milijuna dolara, a ukupno su zlostavljanja Crkvu od 1950. stajala više od 1,5 milijardi dolara. Unatoč padu broja optužbi - 2004. bilo ih je 1092, a iduće godine 783 - direktorica biskupskog Ureda za zaštitu djece i mladeži Teresa Kettelkamp smatra da je pred Crkvom još puno posla.



- Biskupi su učinili mnogo i potrošili puno novca u različitim područjima, ali sve još nije gotovo, što se vidi po broju žrtava koje se i dalje javljaju - rekla je Kettelkamp.



- Pad prijavljenih slučajeva je dobar, ali nad činjenicom da među njima uopće nema recentnih slučajeva treba se zamisliti - rekao je biskup Gregory Aymond, predsjedavajući biskupskog Odbora za zaštitu djece i mladeži. Protiv svećenika je od 50-ih ukupno prijavljeno više od 13.000 slučajeva zlostavljanja. Kao i prijašnjih godina, i prošle godine javili su se ljudi koji tvrde da su bili zlostavljani prije više desetljeća - većina se prijava odnosi na razdoblje od 1960. do 1984. godine. Biskupi tvrde da se 11 posto prošlogodišnjih optužbi ne može dokazati ili se smatra lažnima.     (AP, Nikolina Šajn)
  Protiv svećenika 714 optužbi za pedofiliju







Iz Rima Inoslav Bešker
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:49