Vatrogasce je ubio eruptivni plamen?

ŠIBENIK - Službenih podataka i informacija o tome kako je došlo do tragedije na Kornatu i teškog stradanja trinaestorice vatrogasaca još nema. U nedostatku vjerodostojnih informacija javljaju se svakakva nagađanja i spekulacije, ali ima i ozbiljnih razmišljanja o uzrocima tragedije.



Budući da je u Šibeniku stvorena teška i mračna atmosfera, malo tko želi govoriti javno pa tako i vrlo realna teorija, prema kojoj su vatrogasci stradali u prirodnom "dimnjaku", nije dobila ime i prezime autora.



Naime, nakon objavljivanja informacije da su vatrogasci stradali u dugom, strmom i dubokom usjeku između dva brda, te posebno nakon što je taj usjek prikazan na televiziji i objavljen podatak da su stradali vatrogasci nakon prvog spuštanja prebačeni na drugu lokaciju daleko ispred požara, osobe koje dobro poznaju teren i temeljna svojstva vatre iznijele su mišljenje da su se vatrogasci u najgorem trenutku našli pri vrhu "dimnjaka" u kojemu su vatra i vrući zrak stvorili uzgon i u konačnici eruptivni udar plamena koji ih je spržio.



Grupa stradalih vatrogasaca, a to je nepobitno, kretala se prema Velom Vrhu i "kruški" s vodom najlakšim putem kojim se i inače služe oni koji se žele uspeti na sljeme otoka Kornata. Riječ je o vrlo dugom i dubokom usjeku koji počinje iznad uvale Šipnate i vodi do podnožja Velog Vrha. Taj usjek, zapravo klanac, prohodniji je od ostalog terena, iako su u njemu trava, grmlje i drugo raslinje bujnije nego drugdje na otoku zbog toga što su tu zaštićeni od svakog vjetra osim od - juga.



Ako su vatrogasci iskrcani ispred vatrene fronte, oni su vjerojatno motrili ispred i desno od sebe kako ih vatra ne bi iznenadila. No, moguće je da je jedan plameni krak prošao južnim padinama Kornata ispod njih te zahvatio travu i grmlje u dnu klanca kojim su se kretali. U tom slučaju zbog dubine usjeka i snage južnog vjetra klanac se za svega nekoliko minuta mogao pretvoriti u "dimnjak".



Vjetar je rasplamsao vatru, a uzgon je plamen i vreli zrak povukao golemom brzinom uz klanac te se na njegovom vrhu, gdje su se u tom trenutku zatekli vatrogasci, pretvorio u eruptivni udar kojemu nisu mogli umaći jer ga vjerojatno nisu ni očekivali.



Ova neslužbena, iako ne i amaterska teorija, daje uporište za objašnjenje mnogih nedoumica, ali ne amnestira ničiju odgovornost, a ponajmanje dvojbu zašto je 13 vatrogasaca oboružanih samo leđnim naprtnjačama, u koje može stati tridesetak litara vode, i ručnim pumpama poslana da na potpuno neprohodnom terenu zaustavlja gotovo kilometar široku vatrenu frontu koja na tom dijelu nije ugrožavala ni kuće ni gospodarske objekte?






- Tragedija na Kornatu dogodila se zbog požarnog vrtloga, kakav na ovim prostorima još nija zabilježen, koji je potpomogao benzin. Pretpostavljam da su vatrogasci, kada su vidjeli da se približava vatra, počeli trčati i odbacivati opremu koju su nosili. Je li baš u tom trenutku došlo do pucanja kanistara s benzinom, ne mogu tvrditi - rekao je Branko Šimara, tajnik Udruge profesionalnih vatrogasaca. Dodao je kako je premalo informacija s požarišta da bi se mogla raditi bilo kakva rekonstrukcija, te da se za tako nešto mora osnovati povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka koji će na temelju pouzdanih informacija otkriti što se doista događalo na Kornatu.    (M. Pušić)
Benzin pojačao požarni vrtlog





Stanko Ferić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:41