Vatrogasci Rijeke protive se vraćanju pod okrilje MUP-a

RIJEKA - Povratak vatrogasaca pod okrilje MUP-a bio bi loš potez koji bi, umjesto napretka, unazadio vatrogastvo - istaknuo je danas Marijan Smerdel, predsjednik Sindikata vatrogasaca Rijeka.



Nakon tragedije na Kornatu otvorena je velika rasprava o stanju u hrvatskom vatrogastvu, a pojavila se, među ostalim, i ideja o ponovnom vraćanju vatrogasaca pod ingerenciju MUP-a.



- U vrijeme MUP-a dogodilo se najveće nazadovanje vatrogasnih postrojbi. Održavanje vozila bilo je katastrofalno, a da ne govorimo o nabavi novih. Štedjelo se na sve strane, od kancelarijskog materijala do toalet papira, i normalno je da nemamo želju za povratak pod Ministarstvo koje se prema nama odnosilo poput maćehe. Napredak se dogodio tek nakon 2000. otkad je JVP pod lokalnom samoupravom - rekao je Smerdel.



Sindikat vatrogasaca Rijeka okuplja većinu postrojbi s područja Primorsko-goranske županije, a uz sindikalne organizacije u Istri, Zagrebu i Splitu okuplja oko 50 posto profesionalnih vatrogasaca Hrvatske. Ostali su vatrogasci pod Sindikatom državnih i lokalnih službenika, koji zagovara povratak pod MUP.



Stav Sindikata vatrogasaca Rijeka jest da se vatrogasci i sve vezano uz njihovu djelatnost, poput helikoptera i kanadera, treba objediniti unutar jedne ustanove koja će biti samostalna u donošenju zakona i pravilnika, bez miješanja MUP-a. Zakonima i pravilnicima definirali bi se odnosi u zapovjednom lancu te osiguravala socijalna prava vatrogasaca i kvalitetna oprema.



- Lokalne samouprave bi se prema svojim vatrogascima morale odnositi po tako definiranim pravilima, a od Vlade treba tražiti decentralizaciju sredstava za organiziranje vatrogastva - objasnio je Smerdel.





'Isto bih postupio da sam ja bio zapovjednik na Kornatu'




Zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije, Dino Kozlevac, izjavio je prošli tjedan da se ne slaže s atmosferom linča oko zapovjednika Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Dražena Slavice.



- Neosporno je da snosimo punu odgovornost, no o krivnji treba govoriti tek nakon stručnih analiza i istraga Ministarstva unutarnjih poslova - rekao je Kozlevac.



On osobno, rekao je, smatra kako Slavica nije kriv te da je tragičan događaj na Kornatima rezultat spleta nesretnih okolnosti. Zaključio je kako su izjave nakon tragedije na Kornatima izazvale velike probleme ostalim vatrogascima.



- Želimo da se smire strasti i da se na miru obave analize jer sve zanima što se dogodilo. Da sam bio u situaciji zapovjednika ekipe na Kornatu, vjerojatno bih napravio isto, moje procjene bile bi vjerojatno iste - zaključio je Kozlevac te dodao kako je u pitanju bio školski primjer eruptivnog požara.    (M. Divjak)
Dinko Kozlevac o kornatskoj tragediji:



Sindikat vatrogasaca Rijeka uplatio je na žiroračun za pomoć obiteljima nastradalih vatrogasaca 35.000 kuna. Riječki vatrogasci danas nisu htjeli komentirati uzroke nesreće i odgovornost za tragediju na Kornatu, prepustivši to stručnoj skupini koja je osnovana kako bi rasvijetlila nesretne događaje.

Up latili 35.000 kuna





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:26