Većina tvrtki će zapošljavati menadžere

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 04.02.2009. u 08:02

ZAGREB - Na krizu zbog koje bi ove godine u Hrvatskoj oko 50.000 radnika moglo ostati bez posla nisu imuni niti menadžeri jer svaka deseta kompanija u Hrvatskoj u idućem tromjesečju planira otpuštanja i menadžerskih kadrova.

Istodobno, čak 58 posto kompanija u Hrvatskoj trenutno zapošljava u segmentu profesionalnog i rukovodećeg kadra i planira zapošljavanje u sljedećem tromjesečju. Lani u rujnu 41 posto kompanija u Hrvatskoj zapošljavalo je nove menadžere.


21 posto - Italija

16 posto - Hrvatska

9 posto - Njemačka, Poljska

0 posto - Bugarska
Otkazi u brojkama
Pokazalo je to istraživanje agencije za zapošljavanje Antal International provedeno u prosincu 2008. u kojem je sudjelovalo 2700 kompanija u Europi, Africi i Aziji. U istraživanju je sudjelovalo 20-ak kompanija iz Hrvatske. Istraživanje je tako pokazalo da će značajan dio hrvatskih kompanija i u krizi zapošljavati rukovodeći kadar, ali će dio njih ovo vrijeme iskoristiti za restrukturiranje u kojem će “otpasti” i dio menadžera.

- Poslodavci su suočeni s nedostatkom kvalitetnih stručnih i menadžerskih kadrova u Hrvatskoj, osobito u visoko razvijenim tehničkim područjima kao što su IT inženjering - ističu u Antalovom uredu u Hrvatskoj.

Zemlje koje su imale najveće stope rasta, kao Kina i Indija, sada bilježe značajno usporavanje zapošljavanja.G. Galović

Izdvajamo