Veganstvo nije za djecu

Može li neprimjerena prehrana djece biti tretirana kao zlostavljanje? Sudeći po dvanaestodišnjoj djevojčici iz Škotske, koju su roditelji hranili kao veganku - može. Naime, britanski mediji ovih dana izvješćuju da je djevojčica hospitalizirana zbog degenerativnih promjena na kostima, a kralježnica joj izgleda poput one 80-godišnjakinje! Liječnici su  podnjeli izvješće policiji i socijalnim radnicima zbog zanemarivnja djeteta i prisiljavanja na dijetnu prehranu.



Djevojčica je bila na strogoj bezmesnoj prehrani koja nije uključivala ni mlijeko, ni mliječne proizvode, ni jaja, a rezultat je jak rahitis i lomovi kostiju zbog ozbiljne osteoporoze. Nedostaje joj vitamina D i kalcija. Slučaj je izazvao veliku pozornost javnosti i stručnjaka za prehranu koji upozoravaju da je veganska prehrana rizična za dječje zdravlje. Igranje s
Veganstvo u djece upitno je i zato što je moguć nedostatak vitamina D i B12, esencijalnih masnih kiselina, kalcija i željeza.
prehranom u dječjoj dobi, kažu, može imati nesagledive posljedice, a za to su najodgovorniji roditelji. Ako oni ne shvaćaju da dovode u opasnost zdravlje i život vlastitoga djeteta, onda moraju reagirati institucije.



- U svojoj sam praksi nekoliko puta imala priliku vidjeti posljedice vegetarijanske prehrane u sasvim male djece. Na klinici se, primjerice liječilo pothranjeno dijete koje nije navršilo ni godinu dana. Život mu je spasila baka koja ga je dovela u bolnicu jer roditelji očito nisu shvaćali da ugrožavaju vlastito dijete hraneći ga sojinim mlijekom, i to onim za odrasle. Djetetu su nedostajali svi važni nutrijenti i jedva je preživjelo - kaže prof. dr. Sanja Kolaček, predstojnica Klinike za pedijatriju Dječje bolnice u Klaićevoj. Dodaje da Hrvatsko pedijatrijsko društvo smatra da vegetarijanskoj i veganskoj prehrani nije mjesto na dječjem jelovniku. Drugim riječima - sve dok djeca rastu, njihova prehrana mora biti bogata energijom i nutrijentima.



To je mišljenje i američkoga i europskoga pedijatrijskog društva koji upozoravaju na to da sojini pripravci namijenjeni dojenčadi zapravo nisu poželjni u njihovoj prehrani. Sadržavaju previše fitoestrogena i izofalvona, i to nekoliko tisuća puta više od njihova udjela u, primjerice, majčinu ili kravljem mlijeku.



- Studije su pokazale da tako velike količine fitoestrogena mogu izazvati probleme s plodnošću, a ispituje se i mogućnost lošeg djelovanja soje na spolni razvoj djeteta - kaže prof. dr. Kolaček.



Naglašava da je veganstvo u djece upitno i zato što je moguć nedostatak vitamina D i B12, esencijalnih masnih kiselina, kalcija i željeza. Problem nastaje i ako trudnici, a potom i rodilji, nedostaje vitamina B12 jer ga onda nema ni u njezinu mlijeku pa dijete može imati anemiju i neurološke smetnje.



- U  prvih 5 do 6 mjeseci dijete udvostruči tjelesnu težinu i naraste za gotovo 15 centimetara. Njegove su prehrambene potrebe u tom razdoblju najveće. Nedostaci u prehrani u toj dobi najbrže će se odraziti na usporeni rast i obolijevanje od bolesti izazvanih nedostatkom raznih vitamina i minerala - ističe prof. dr. Kolaček. 



Poznati vegani:




Martina Navratilova, bivša tenisačica



Bryan Adams, glazbenik





Prince, glazbenik



   


Liječnica školske medicine dr. Marija Džepina ima veliko iskustvo s mladima i njihovim promjenama jelovnika.



- Imam mladu pacijenticu koja već tri godine nema menstruaciju. Krenula je na vegetarijansku dijetu, drastično smršavjela, čak 20 kilograma, i onda su se pojavili endokrinološki problemi. Napokon je uspjela vratiti težinu, ali s menstruacijom još ima problema. Za sad joj nije pomogla ni hormonalna terapija  - kaže dr. Džepina. Upozorava da je utjecaj medija često loš kad se govori o prehrani -  samozvani stručnjaci nude spasonosne dijete i namirnice, a zapravo štete zdravlju, posebice mladih koji su podložni eksperimentiranju.  





Carl Lewis, atletičar





Dennis Kucinich, američki kongresmen

Heather Mills, bivši model



 


Ovih je dana i u Hrvatskoj objavljena knjiga o Zmaju Biljoljubu u kojoj se djeci veliča povrće, a meso predstavlja opasnim zmajem Mesoslavom koji “krcka” princeze. Ipak djeci,  kao što to preporučuju stručnjaci, treba ponuditi “miroljubivu koegzistenciju” mesa, povrća, voća i mlijeka, a sve ne bi li postali “veliki, zdravi i jaki”. Jer, zbog neravnoteže u prehrani djevojčica s početka naše priče platila je veliku cijenu - uništeno joj je zdravlje.





Dubravka Jurković, viša fizioterapeutkinja, već je 18 godina vegetarijanka i kaže da se osjeća veoma dobro. - Nikad nisam bila bolesna. Točnije, moje zdravlje općenito je odlično. Lani sam, u  43. godini, bez teškoća rodila treće dijete . Dojim ga još uvijek, čak 14 mjeseci od poroda. I suprug i sva trojica sinova su vegetariijanci i imaju mnogo energije i nisu nikad spomenuli da im nedostaje meso. Stariji su sinovi i aktivni sportaši, no nemaju potrebe za mesom. Umjesto mesa  poslužujem tofu, a na našem su jelovniku vrlo često   i alge, najrazličitije salate i  raznovrsne  grahorice. Naš tipični  jelovnik za ručak sastoji se od juhe s povrćem te prijanih žitarica, također s  povrćem. Od stola nikad ne ustajemo gladni, naprotiv. Moj  jedini  nevegetarijanski ‘porok’  je kozji sir kojeg se jednostavno ne mogu odreći.
'Ne jedemo ništa što ima mamu i tatu'





Prof. dr. Kolaček kaže kako vegetarijanstvo koje uključuje mlijeko i jaja prehrambeno može biti zadovoljavajuće. Naime, vegetarijanski stil Prof. dr. Sanja Kolačekživota podrazumijeva i zdrave životne navike, a to znači odricanje od pušenja i alkohola. Opasno je kad se provodi bez stručnog nadzora, kad se namirnice ne kombiniraju na primjeren način. Može se usporiti rast, poremetiti mineralizacija kostiju i  nastati anemija. Pokazala je to i studija objavljena u časopisu Nutrition Research prema kojoj su vegetarijanke imale manjak cijelog niza važnih  tvari u odnosu na nevegetarijanke.



Nutricionistica Suzana Tomaševićiz savjetovališta Nutrivita smatra da veganska prehrana ne osigurava dovoljno minerala i vitamina. - Prije odluke o drastičnoj promjeni prehrane najbolje je konzultirati nutricionista. I stručnjacima je teško izbalansirati namirnice, a kamoli laicima. Ne sumnja da roditelji svojoj djeci žele najbolje, pa to čine i kad ih odluče ‘prebaciti’ na vegetarijansku prehranu.



Nutricionistkinja upozorava na sve veći broj  internetskih stra-nica koje daju mnogo  kontradiktornih informacija koje mogu izluditi nestručnjae.

Može li vegetarijanstvo biti korisno za mlade?



Goranka Jureško
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:26