Više od 300 policajaca hapsilo 21 profesora

ZAGREB - Najmanje 95 osoba privedeno je danas u sklopu velike antikorupcijske akcije Indeks u kojoj je razbijena meža korumpiranih profesora i pomagača na četiri zagrebačka fakulteta. Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić na posebnoj konferenciji za novinare nisu htjeli otkriti njihova imena.



Policija oduzimala indekse na Prometu



Zapečaćeni kabineti na Ekonomiji



Bajić za Jutarnji: Dobio sam podršku Sveučilišta



Čitatelji Jutarnjeg.hr: Treba im poništiti diplome!



Ravnatelj USKOK-a tvrdi da imaju čvrste dokaze da je 21 profesor, zajedno s tri asistenta i četiri službenika, prodavao ispite i upise na fakultet. Cijene ispita kretale su se od 400 do 2000 eura, dok je upis na fakultet koštao 9000 eura. Profesori nisu sami uzimali mito, nego preko posrednika.



Kod posrednika 25 indeksa



Kod jednog posrednika danas je pronađeno 25 indeksa sa 25.000 eura. Privedeni su profesori s Ekonomskog, Prometnog, Građevinskog i Strojarskog fakulteta, te s Visoke ekonomske škole “Baltazar Adam Krčelić”, potvrđeno nam je iz više izvora.



Novinari Jutarnjeg lista svjedočili su privođenju Deše Mlikotin Tomić, profesorice Ekonomskog fakulteta i šefice saborskog Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.



Tajnika HAVK Mladost Ivu Markovića i vaterpolista Ivana Buljubašića policija ispituje zbog sumnje da su upleteni u trgovanje ispitima. Buljubašić studira Promet.





Jutarnji list je jedini operaciju pratio od ranog jutra. Prije dva dana iz sudskih je izvora procurilo da USKOK i Državno odvjetništvo pripremaju veliku akciju i da su podnijeli 60 zahtjeva za pretres, no nitko nije otkrivao o čemu se radi.



Revoltiran plaćao za ispit



Tek u srijedu kasno navečer saznali smo da akcija kreće iduće jutro u pet sati. Cvitan i Bajić rekli su da istraga traje dulje od godinu dana, te da su imali više pouzdanika, odnosno osoba koje su surađivale u istrazi.



Neslužbeno se tvrdi da je istragu pokrenuo nezadovoljni student treće godine Ekonomskog fakulteta koji je platio ispit, ali ga nije uspio položiti pa je revoltiran sve prijavio policiji. Od 95 privedenih, USKOK za 28 ima čvrste dokaze da su primali mito, dok su ostali privedeni pod sumnjom da su sudjelovali u korupciji.



Koliko će ih biti izloženo kaznenom progonu, ovisi o količini dokaza koje će policija prikupiti u 48 sati, koliko po zakonu mogu biti zadržani na policiji. Nakon isteka tog roka, policija i tužitelji mogu zatražiti da im se odredi pritvor ili ih pustiti na slobodu.



Prijavi i ti mito na faksu!



Snježana Pavić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:32