Vječno dječaštvo trubadura melankolije

Želio bih biti u takvoj formi kada mi budu 74, rekao je britanski turist koji se sa desetak minuta zakašnjenja ugurao na sjedalo iza mojih leđa, unatoč glasnim i nervoznm prosvjedima nekoliko slovenskih parova izgužvanih od dugog putovanja autobusom i teškog uzdaha pretilog Amerikanca kojega su već treći put otjerali sa sjedala.



Sedam redova ispred, na visokoj pozornici, Leonard Cohen upravo se po treći put s lakoćom podigao iz poluklečećeg stava u koji se vraćao još desetak puta tijekom napornog  trosatnog nastupa, sljedeći pokretima  koreografiju zadanu sadržajem pjesama koje je pjevao.



- Posljednji put ovo sam radio prije 14 godina, bio sam još mlad dječak pun divljih snova - objavio je 74-godišnji Cohen mjesec dana prije na samom početku  svoje svjetske turneje prepunom i iznenađenom auditoriju. Mjesec dana kasnije,  na trgu u Lucci, u srcu Toscane, pokazao je publici da ni dalje, unatoč godinama, nema namjeru odustati ni od vlastitih snova niti od, barem zanjega vječnog, dječaštva.


Savršeno skrojeno odijelo

- Užitak je biti ovdje i pjevati pred lijepom Paulinom - obratio se spomeniku na drvoredom omeđenoj Piazzi Napoleone. “Kome on to govori?”, pitala me začuđeno moja desetogodišnja kći koja je te noći bila na svojem prvom, velikom pravom koncertu s kojega je otišla zadovoljnija nego što sam očekivao.



Paulina, pred kojom se tijekom srpnja izredao niz zvijezda koje su nastupile na ljetnom festivalu - od Eryke Badu do Ennia Moriconea, nije pokazala zanimanje za skromnog kanadskog kantautora,  koji bi se, nabit i onizak, u savršeno skrojenom odijelu i s valovitom sijedom kosom ispod crnog šešira, s lakoćom stopio s masom na ulici bilo kojeg grada na sjeveru Italije.



Publika, koja je dobila više nego što je očekivala, znala je ipak pokazati svoje zadovoljstvo na najbolji mogući način - tišinom za vrijeme izvedbi,  ovacijama na kraju svake od nevjerojatno precizno odsviranih pjesama. A Cohen je za svoju prvu svjetsku turneju nakon 14 godina izbivanja s pozornica u skladu s očekivanjima odabrao program utemeljen na njegovim najvećim uspjesima.



Talijanski je tisak Cohenov nastup u Lucci dan kasnije zasuo superlativima: “Tri sata magije”, “Nezaboravna noć sa 74-godišnjim povratnikom”, “Praznik muzike i sublimiranig humora” ili, jednostavno,  prema naslovu jedne od pjesama, “Aleluja”; naslovi su bez zadrške pokazivali neskriveno oduševljenje inače prilično zasićenih talijanskih kritičara pred kojima se, za razliku od hrvatskih, tijekom svake godine izreda gotovo sve što putuje svjetskim pozornicama.

Užitak starog majstora

Cohen je na početku, možda i u strahu od neuspjeha svojeg povratka na scenu, najavio nastupe u tridesetak gradova u Kanadi i Europi. Nakon što je svima postalo jasno da je ova turneja možda najuspješnija u njegovoj  četrdesetogodišnjoj karijeri, najavljen je i njen nastavak - sljedećih tridesetak europskih nastupa, od kojih se neke lokacije i ponavljaju. Ovaj put najbliže Zagrebu bit će nastup u bečkom Konzerthausu. 



Od samog početka Cohen nije tajio da ga je na povratak na scenu natjerala financijska kriza u koju je uletio nakon što je njegova bivša menadžerica očistila osam milijuna dolara s njegova bankovnog računa iskoristivši poslovični nemar s kojim je Cohen do tog trenutka vodio svoje poslove (često je čak odbijao potpisati ikakve ugovore smatrajući to previše “negospodskim” načinom komuniciranja).



Zato, unatoč tome što je bilo vrlo vidljivo da stari majstor uživa u možda i njemu iznenađujućem oduševljenju publike koja je danima unaprijed razgrabila ulaznice za njegove koncerte,  nimalo ne čudi što su karte za drugu seriju koncerata ponegdje čak i dvostruko skuplje. Cohena se u Lucci moglo čuti po cijeni u rasponu od 40 do 80 eura. Ulaznice za bečki nastup, koji je već danas u velikoj mjeri rasprodan,  stoje između 100 i 200 eura.




Viktor Vresnik
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:15