Vjernici su sretniji od ateista

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.03.2008. u 20:06

LONDON - Religija pozitivno utječe na opći osjećaj sreće u životu, a vjernici su u prosjeku sretniji od ateista ili agnostika, pokazalo je novo britansko istraživanje.

Prema rezultatima studije, provedene u više europskih zemalja, vjera djeluje kao svojevrsno 'životno osiguranje' protiv životnih razočaranja. Redovni posjetitelji crkve uglavnom se bolje nose s gubitkom posla, pa čak i razvodom, iako mu se u prosjeku snažnije opiru od ateista.

Ideja o vjeri kao 'utvrdi' nije nova, međutim, istraživanja su pokazala kako ona djeluje i kao 'osiguranje', odnosno kao 'amortizer stresa'.

Autori istraživanja smatraju kako bi stabilnije prilike u religioznim obiteljima mogle biti jedan od ključnih čimbenika. 'Utvrdili smo kako religiozni ljudi svakodnevno doživljavaju nagradu umjesto da je očekuju u budućnosti', objasnio je profesor Andrew Clark iz Paris School of Economics.

Utjecaj vjere na sreću i mentalno zdravlje nije još potpuno rasvijetljen, no znanstvenici vjeruju kako se on također može povezati s povećanim osjećajem 'smisla života'.

Predstavnici suprotstavljenih skupina - ateista i vjernika, očekivano su različito reagirali na rezultate studije.

Predsjednik udruge National Secular Society, Terry Sanderson, izjavio je kako su ovakve studije besmislene. - Nevjernici se ne mogu okrenuti vjeri samo kako bi bili sretni. Ako su vam vjerske tvdnje nevjerojatne, nećete vjerovati u njih kakva god bila navodna nagrada u smislu osobnog ispunjenja - rekao je Sanderson.

S druge strane teološki čelnik Evangeličke alijanse Justin Thacker ističe kako postoji više razloga za povezanost vjere i sreće. - Dijelom je to osjećaj zajedništva i međuljudske povezanosti… No veliki dio te veze može se pripisati osjećaju smisla, svrhe i vrijednosti koji daje vjera u Boga - objašnjava Thacker. (BBC; njd)


Izdvajamo