Vlada Crkvi oprašta milijunski dug?

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.07.2007. u 09:35

UDBINA - Nakon današnje sjednice Odbora za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika u Udbini, na kojoj je bio i predsjednik HBK Josip Bozanić, predsjednik Sabora Vladimir Šeks najavio je da će Vladi predložiti da Crkvi na ukupnu investiciju od 55 milijuna kuna oprosti 12,1 milijun kuna PDV-a.

Ako to Vlada prihvati, ona će sa 15 milijuna kuna postati najveći donator CHM-a, jer su Banski dvori već uplatili tri milijuna kuna donacije za ovo hrvatsko hodočasničko mjesto. Šeks je rekao da novac neće biti uzaludno bačen jer se radi o nacionalnom projektu koji podržava Sabor i HBK.

- Do sada je prikupljeno 17 milijuna kuna, moramo Crkvi dati svježe financijske krvi za završetak ovog projekta - rekao je Šeks koji je s kardinalnom Bozanićem obišao već sagrađene temelje crkve koja bi se trebala otvoriti 2009.

- Ovo mjesto gdje se gradi crkva je posebno, ovdje povijest nešto govori... To će ujedno biti učionica hrvatske povijesti - rekao je nadbiskup Bozanić. Biskup Mile Bogović objasnio je da su troškovi gradnje porasli za 20-ak milijuna kuna, jer se gradi spomenik vremena, i da je arhitekt crkve umjetnik koji uvijek nešto dodaje u projekt.   

Izdvajamo