Vlada razmišlja o promjeni stope PDV-a

SPLIT - Vlada razmišlja o promjeni stope PDV-a - rekao je danas u Splitu premijer Ivo Sanader novinarima uoči početka 4. kongresa malih i srednjih poduzetnika. Govoreći o uzrocima inflacije, globalnom poskupljenju energenata, te hrane i komunalnih usluga, Sanader je najavio mogućnost promjene stope PDV-a kao mjeru fiskalne politike.



 - Najavio sam da ćemo razmatrati idućih mjeseci što napraviti na planu fiskalne politike. Mislim, i to nije nikakav tabu, razmišljat ćemo kako možda i nekim mjerama u području PDV-a nešto pomoći - rekao je premijer te dodao da ne može ništa konkretnije reći o promjeni stope PDV-a jer Vlada tek razmišlja o tomu.



O planovima restrukturiranja pet hrvatskih brodogradilišta koje su uprave dostavile Vladi ministar gospodarstva Damir Polančec rekao je da “ne može staviti ruku u vatru da baš svaki plan dokazuje dugoročnu održivost brodogradilišta”.

Premijer se danas u Splitu pohvalio da je ministar financija Ivan Šuker dobio poziv od potpredsjednika Svjetske banke. - Ekskluzivno najavljujem da početkom lipnja ministar financija ide u New York predstaviti Hrvatsku na newyorškoj burzi, gdje ćemo dobiti nagradu jer smo proglašeni drugom reformskom zemljom među Top 10 u svijetu - rekao je premijer. (D. Č.)
HRVATSKOJ NAGRADA ZA REFORME





- Sljedeći tjedan održat ćemo u Ministarstvu gospodarstva intezivne razgovore s upravama svakog pojedinog brodogradilišta - rekao je Polančec te dodao da se u pregovaračkom procesu s Europskom Unijom brodogradnja pokazala kao jedno od najzahtjevnijih područja i poglavlja.



- Ali ja sam optimist i vjerujem u budućnost hrvatske brodogradnje - zaključio je ministar gospodarstva. Damir Polančec najavio je da će Vlada za dva mjeseca raspisati međunarodni natječaj za turističke projekte Brijuni rivijera i Projekt Kupari.



- Ne možemo dopustiti da poduzetnici radnicima isplaćuju minimalac, a onda na ruke ostatak plaće - rekao je premijer obraćajući se poduzetnicima kojih se u hotelu Le Meridien Lav okupilo više od 400. Premijer je dodao da tko tako radi, krši zakon i kad-tad se nađe iza rešetaka. Premijer se danas iza zatvorenih vrata sastao s Markusom Bayerom, glavnim direktorom Austrijske konfederacije industrijalaca.



Predsjednik udruge malih i srednjih poduzetnika Alan Žapec pohvalio je projekt poduzetničkih zona kao i Hitro.hr koji su, rekao je, dali rezultate pa danas imamo dva puta više poduzetnika nego prije četiri godine. Ali i dalje je najveći problem poduzetnika, rekao je Žepec, pravni sustav zbog dugih sudskih procesa i visokih odvjetničkih tarifa, te apsurdne prekršajne odredbe u Zakonu o radu te nameti lokalnih jedinica. Žepec je predložio ustanovljavanje jedinstvenog registra svih nameta za poduzetnike.



Predsjednik HUP-a Damir Kuštrak istaknuo je da 75.000 malih i 1500 srednjih poduzetnika zapošljava 66 posto ukupno zaposlenih te ostvaruju 55 posto ukupnih prihoda. Dodao je kako HUP podržava Zakon o minimalnoj plaći.

Duška Čolović/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:30