'Vlada sanira požare, a ne mari za razvoj'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 05.07.2007. u 19:18

ZAGREB - Saborska rasprava o Vladinom prijedlogu rebalansa državnog proračuna protekla je u tipičnoj podjeli uloga - dok su vladajućima bila puna usta hvale za Vladu koja je odlučila više uložiti u zdravstvo, znanost i poljoprivredu, oporba je uzvraćala da je riječ o običnim sanacijama, bez razvoja i perspektive.

Premijer Sanader rekao je da Vlada rebalansom nastavlja smanjivati fiskalni deficit, bez smanjenja socijalnih prava ili zakidanja razvojnih projekata. Glavna stavka je dodatnih 1,7 miljardi kuna za zdravstvo, 350 milijuna za plaćanje po tužbama zaposlenih u MUP-u i MORH-u, 290 milijuna kuna za znanost i 250 milijuna kuna za poljoprivredu.

Oporba najavljuje da neće podržati rebalans. - Ovo je rebalans potrošnje i sanacije, a ne razvoja - rekao je Jozo Radoš (HNS). Upozorio je da najveći dio ide u saniranje dugova u zdravstvu, plaće u državnoj službi i obveze po kolektivnim ugovorima. Manje je novca za HBOR i Fond za razvoj, a ne rješava se ni pitanje ribarsko-ekološke zone. Iz SDP-a i HSP-a upozorovaju kako se višak prihoda temelji na stopi rasta u prva tri mjeseca od 7 posto za koju je pitanje kakva će biti do kraja godine.

- Kamo sreće da stopa rasta bude 7 posto, onda će to biti za čestitke - poručuje Mato Arlović (SDP) koji tvrdi kako se prihodi povećavaju zbog povećanja poreznih davanja. HSP ocjenjuje kako je riječ o obično predizbornom rebalansu. Povećani rast je, ističe Tonči Tadić, posljedica uvoza, zaduživanja građana, rasta trgovine, a ne nečega na čemu bi Hrvatska dugoročno trebala temeljiti rast.


HDZ
rebalans odgovara relanom makroekonomskom okruženju, on je razvojni i socijalni
HNS
ovo je rebalans potrošnje i sanacije
SDP
imamo bogatiju državu, ali to bogatstvo ne prati i povećanje standarda
HSP
ovo je pokušaj da se uoči izbora postigne što bolji poen pred građanima
HSS
u rebalansu nema rješenja za nove umirovljenike    (S. Ba.)
Stavovi str anaka

S. Barilar;V. Rešković

Izdvajamo