KOMENTAR

VLADO VURUŠIĆ Milorad Dodik nacionalizam koristi za osobno bogaćenje

Banja Luka, 260209.Milorad Dodik, Premjer srpskog entiteta u BiH, Republike Srpske.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Milorad Dodik nastavlja sa svojim jeftinim, ali opasnim provokacijama, uživajući u potezima koji otežavaju funkcioniranje Bosne i Hercegovine. Dayton mu je amenovanjem Republike Srpske kao ratnoosvajačke tvorevine to omogućio. Zato BiH jedva da funkcionira kao država sa svojim opterećenjima, kontroverzama, napetostima i nedorečenostima, kao da je od rata prošlo 20 dana, a ne godina. Dodik nije srpski nacionalist, on je naprosto sebi omogućio da bude uspješan poduzetnik potvrđujući sve predrasude o prepredenim balkanskim političarima koji koriste najkurentniju robu - nacionalizam i strah od “drugih” - kako bi radili ono što najviše vole - stvarali vlastito bogatstvo. Stoga kao pokvarena ploča stalno ponavlja - BiH može i ne mora biti. Igra na nestabilnost, disfunkcionalnost, ne daje BiH da makar malo prodiše, skriva se iza (ne)jasne podrške Rusije svojim separatističkim tendencijama koje izvlači prema vlastitoj političko-poduzetničkoj potrebi, više onako šeretski, demagoški, populistički, da zamuti vodu i skrene priču sa svojih “poduzetničkih” pothvata. Milorad Dodik eklatantan je primjer postjugoslavenske šibicarske elite, koji na najbolji način deklarira ono što se u političkom rječniku s ovih prostora počelo zvati “džiberokracijom”.

Dodik svako malo izjavljuje da BiH nema perspektivu i da njemu nije ni stalo do te države, pa je ona jedan od većih europskih viroznih bolesnika. A viroza je prenosiva bolest, pogotovo tamo gdje vladajućim elitama odgovara stanje kaosa.

“Republika Srpska je praktički država i nastavlja s razvojem svoje državnosti, a BiH uopće nije nužna da opstane u ovim granicama”, rekao je u smiraj 2015. godine Milorad Dodik za rusku agenciju Sputnik (koju je osnovala ruska vlada kao svojevrsni Voice of Kremlin). Povod za novu provalu Dodikovih natezanja izmrcvarenih BiH struna jest odluka Ustavnog suda BiH da zabrani obilježavanje 9. siječnja kao dana Republike Srpske. Toga dana 1992. godine Radovan Karadžić, kojem se sudi za ratne zločine, proglasio je “srpsku federalnu jedinicu u BiH”, poslije Republiku Srpsku, koja do Daytona 1995. nije bila priznata. Zapravo, Republika Srpska je ratna, zločinačka tvorevina, svi su njeni ideolozi osuđeni kao ratni zločinci, a stvorena je na progonu, ubijanju i, naprosto, genocidu nad nesrpskim stanovništvom, koje je sada na njenom terenu endemska vrsta.

Dodik ne priznaje odluku Ustavnog suda BiH, priprema (nelegalnu) proslavu u Banjoj Luci na koju će, već se najavio, doći i srbijanski premijer Aleksandar Vučić. Zanimljivo! Naime, ne tako davno bio je u Sarajevu na zajedničkoj sjednici Vlade, gdje je govorio o unapređenju odnosa Srbije i BiH, da bi sada, svojom najavom dolaska na malu Dodikovu svečanost, pokazao što zapravo misli o BiH kao državi. Podsjetimo, Ustavni sud je posebno državno tijelo čija je glavna zadaća nadzor nad ustavnošću zakona. Svojim dolaskom Vučić će omalovažiti legitimnu odluku ključnog pravosudnog tijela države za koju kaže da je suverena. Osim toga, pokazat će da je odlazak u Potočare na komemoraciju za žrtve Srebrenice tek iznuđeni populistički potez da udobrovolji bruxelleske birokrate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:01